latinica  ћирилица
02/11/2014 |  19:03 | Autor: Agencije

Kol: Zapad mora mudrije sa Rusijom

Bivši njemački kancelar Helmut Kol kritikovao je politiku Zapada usmjerenu ka izolaciji Rusije i rekao da mora da djeluje mudrije kada je riječ o ukrajinskoj krizi.

U svojoj novoj knjizi "Iz brige za Evropom" koja će biti objavljena u ponedjeljak, on upozorava da zapadne zemlje, ali i Rusija i Ukrajina ne smiju da dozvole da "prokockamo sve što smo nekad postigli", prenosi njemački list "Frankfurter algemajne cajtung".

Kol, koji je bio njemački kancelar od 1982. do 1998. godine, žali zbog toga što je došlo do izolacije Rusije i naročito kritikuje to što su države G7 u junu održale samit bez Rusije.

To je, po njegovom mišljenju, bilo radikalan i ozbiljan potez.

Helmut Kol je kao kancelar Njemačke 1998. godine u velikoj mjeri uticao na odluku o prijemu Rusije u grupu najvažnijih industrijskih zemalja.

Kol je u knjizi iznio kritike i na račun vlade svog nasljednika Gerharda Šredera naročito u politici evrozone rekavši da su napravljene ključne greške prijemom zadužena Grčka u evrozonu i nepoštovanjem fiskalnih pravila pakta za stabilnost zone.

Ove dvije odluke su među najtežim greškama koje smo mi u EU i evrozoni doživjeli.

"To je stvarno sramota u njemačkoj politici i u isto vrijeme izdaja njemačko-francuske saradnje koja nije smjela da bude upotrijebljena protiv pakta za stabilnost, kao što se ovde dogodilo", napisao je Kol.

Bivši njemački kancelar predstaviće knjigu sutra u Frankfurtu u društvu predsjednika Evropske komisije Žan Klod Јunkera.