latinica  ћирилица
03/11/2014 |  09:45 | Autor: RTRS

Limun i u BiH na provjeri

Agencija za bezbjednost hrane BiH stupiće u kontakt sa svim nadležnim inspekcijskim organima u BiH i zatražiti provjeru prisustva fungicida imazalila u limunu, rekao je pomoćnik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH, Drago Sando.

Sando je naglasio da limun može biti tretiran fungicidom "imazalilom", koji se koristi da bi se agrumi nakon branja zaštitili od truljenja, ali da proizvođač mora na deklaraciji navesti da je proizvod tretiran tim sredstvom i da zbog toga kora ploda nije za upotrebu.

Inače, proteklih dana su hrvatski mediji upozoravali na velike količine uvezenog limuna koji je tretiran ovim opasnim fungicidom. Saopšteno je da je u nekim velikim trgovačkim centrima u prodaji i limun porijeklom iz Španije tretiran imazalilom, te da je duplo skuplji od onog iz Turske, iako je druge klase.

Neki stručnjaci kažu da tako tretiran limun nije opasan po zdravlje, ako se konzumira mala količina, ali nadležni imaju pravo da izraze sumnju, jer je riječ i o kumulativnom efektu.

Nadležne inspekcije navode da kupujući limun u rinfuzi, kupci nemaju priliku da vide deklaraciju proizvoda u kojoj je navedeno da sadrži sporni fungicid, iako su po zakonu obavezni da to urade. Na zapakovanim proizvodima se, kako navode, nalaze informacije, ali se moraju čitati povećalom, a to je "nepoštena poslovna praksa jer je informacija važna za odluku o kupovini".

Navode da imazalil prodire kroz koru limuna na cijeli plod, da je kancerogen, da kod beba i male djece izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu, a kod odraslih djeluje loše na reproduktivne organe.

Kupcima se zato savjetuje da pročitaju deklaracije na proizvodima, jer nije uvijek povoljnije ono šta je jeftinije, a primjer je trenutna nestašica limuna na svjetskom tržištu i s tim u vezi rast cijena, ali i prodaja limuna tretiranog fungicidima.

Srbija: Ne kupujte limun neko vrijeme!

Potrošači u Srbiji trebalo bi da se uzdrže neko vrijeme od kupovine limuna dok se Ministarstvo poljoprivrede ne oglasi saopštenjem da li je to voće koje se nalazi u prometu u Srbiji ispravno, izjavio je danas predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović.

On je kazao da postoji osnovana sumnja da nešto nije u redu s limunom koji je u prometu, jer nije moguće da to voće više nego dvostruko pojeftini.

- Da li je uvoznički lobi odgovoran za te stvari, ili je u pitanju nešto drugo, to država treba da ispita - naglasio je Papović.

- Osnovni problem u Srbiji je što zakonodavac ne poštuje zakonsku proceduru - naveo je Papović, dodavši da u Srbiji još nije formiran savjet za bezbjednost hrane, iako je to zakonska obaveza od prije pet godina.

Mediji prenose da se u Srbiji prodaje jeftiniji limun uvezen iz Turske na čijoj deklaraciji piše da se ne koristi kora i da je voće tretirano imazalilom.