latinica  ћирилица
04/11/2014 |  13:53 | Autor: SRNA

Bijeljina: Od malih boginja oboljelo 81 lice

"Od malih boginja u Bijeljini je, do sada, oboljelo 81 lice, a hospitalizovana je samo desetomjesečna beba koja se oporavlja na klinici u Banjaluci", rekao je novinarima direktor Doma zdravlja Zlatko Maksimović.

Maksimović je naveo da je među oboljelima najviše lica koja nisu vakcinisana tokom ratnog perioda.

Na vanrednoj konferenciji za novinare Maksimović je apelovao da se građani do 19 godina vakcinišu protiv morbile, jer je to jedina zaštita od ovog zaraznog oboljenja i jedna od mjera za suzbijanje epidemije.

Prema njegovim riječima, vakcina je besplatna, a za građane je otvorena telefonska linija 415-160, gdje od 7.00 do 19.00 časova, na osnovu matičnog broja, mogu da provjere da li su ranije primili ovu vakcinu.

U bijeljinskoj regiji se, prema procjeni Doma zdravlja, za oko 1.000 ljudi ne zna da li su vakcinisani protiv morbila.

Maksimović je naglasio da, i pored epidemije, nema mjesta za paniku, broj oboljelih dnevno je veći za pet do 10 slučajeva, s tim što 56 oboljelih više nisu infektivni, dok se ostali oporavljaju u kućnim uslovima.

Podsjetio je da male boginje nisu teško oboljenje, ali da treba voditi računa o mogućim komplikacijama i učiniti sve za suzbijanje epidemije.

Prema riječima Maksimovića, ubuduće bi trebalo tokom upisa djece u vrtiće i škole provjeriti i njihov vakcinacinalni status.