latinica  ћирилица
05/11/2014 |  13:05 | Autor: TANЈUG

Hag razmatra puštanje Šešelja na privremenu slobodu

Haški tribunal zatražio je danas od Holandije i Srbije da se večeras do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja.

 Tribunal je naveo da je dobio dodatne povjerljive informacije a koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja Šešelja.

S obzirom na novi razvoj događaja, Tribunal razmatra mogućnost privremenog puštanja na slobodu Šešelja i zato je pozvao Srbiju i Holandiju da najkasnije danas do 18 sati dostave svoje mišljenje, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije spremna je da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala, saopšteno je iz Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom.
Vlada Srbije daje garancije pod uslovom da se "optuženi Vojislav Šešelj izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko vijeće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao".

"Vlada Srbije je zabrinuta zbog novog razvoja događaja u vezi sa zdravstvenim  stanjem  optuženog Vojislava Šešelja i u tom smislu je spremna da pruži garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu", navodi se u odgovoru predsjednika Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića,  na zahtjev Haškog tribunala da se Srbija izjasni o privremenom puštanju Šešelja.

Ljajić je u odgovoru na pismo haškog sudije Žana Kloda Antonetija, u kome se od Vlade Srbije traži mišljenje o eventualnom puštanju Vojislava Šešelja na privremenu slobodu, istakao da stav Vlade Srbije o eventualnom puštanju na slobodu Šešelja ostaje isti.

Taj stav Vlade Srbije je isti kao i prilikom prethodne odluke sudskog vijeća Haškog tribunala kojom su tražene garancije od srpske Vlade, o čemu je Vlada obavijestila Tribunal 1. jula.