latinica  ћирилица
08/11/2014 |  13:24 | Autor: SRNA

Nevesinje: Centralna manifestacija obilježavanja Mitrovdana

Svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, koju je služio episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, u Nevesinju je danas nastavljeno obilježavanje krsne slave Boračke oranizacije Republike Srpske /BORS/ - Mitrovdana, Dana opštine i "Mitrovdanskih bitaka".
Nevesinje-obilježavanje krsne slave BORS-a Mitrovdana - Foto: SRNA
Nevesinje-obilježavanje krsne slave BORS-a MitrovdanaFoto: SRNA

Nakon služenja liturgije, vladika Grigorije je istakao da je Nevesinje slobodarsko i ponosno mjesto čiji je zaštitnik Sveti Dimitrije i opština koja je dala svoje najbolje borce za odbranu svog ognjišta.

Čestitajući slavu BORS-u i opštini Nevesinje, vladika Grigorije je svima poželio da im Sveti Dimitrije donese radost, sreću i slogu u njihove domove i živote.

Služenju Svete arhijerejske liturgije prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, predsjednik BORS-a Milomir Savčić, te predstavnici privrednog i političkog života Nevesinja i susjednih opština.

Nakon bogosluženja, služen je pomen i položeno cvijeće kod centralnog spomen-obilježja borcima Hercegovine na Gvozdu.

Sveti Dimitrije se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju jer se tada evociraju uspomene na "Mitrovdanske ofanzive" iz 1992. i 1994. godine kada su pripadnici Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske pokazali nesvakidašnje junaštvo i hrabrost i odbranili narod i teritoriju.

U "Mitrovdanskim bitkama" poginula su 64 borca, a oko 1.000 ih je zadobilo lakše i teže povrede.

Mutabdžija: Republika Srpska - vrijednost svih bitaka

Republika Srpska je najveća vrijednost svih bitaka u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, rekao je ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija.

Mutabdžija je istakao da "Mitrovdanske bitke" na području Nevesinja dokazuju da je Republika Srpska branjena na svakom njenom dijelu i da su borci herojski branili slobodu.

Prema njegovim riječima, narod Nevesinja je u tim presudnim borbama pokazao visok moral i bio spreman da, pred mnogo nadmoćnijim neprijateljem, položi život za svoj narod i teritoriju.

Mutabdžija je rekao da Vlada Republike Srpske ne može riješiti sve probleme socijalnih kategorija ni sva pitanja demobilisanih boraca i ostalih kategorija, ali da traži najbolja rješenja i da je sada najvažnije pitanje iznalaženje radnih mjesta.

"Vlada je na području Nevesinja realizovala više projekata od velikog značaja za razvoj ove opštine. Svjesni smo da sve to nije dovoljno i Vlada ulaže značajnu energiju da privuče investitore kako u Nevesinje, tako i u druge dijelove Srpske", istakao je Mutabdžija.

Mutabdžija je poručio da je Vlada Srpske spremna, kao i do sada, da u okviru svojih mogućnosti gradi srećniju budućnost za sve njene građane.