latinica  ћирилица
14/11/2014 |  09:14 | Autor: Agencije

Skoplje: Uhapšeni zbog SMS prevare za predstavnika Evrovizije

Policija u Skoplju privela je na informativni razgovor troje, od četvoro osumnjičenih, zbog organizovanja i sprovođenja prevare telefonskim glasanjem na Skopskom festivalu na kome je sinoć izabran makedonski predstavnik za Evroviziju 2015, saopštio je danas makedonski MUP.

Četvrti osumnjičeni nije priveden jer se trenutno nalazi u inostranstvu, precizirano je.

Svi osumnjičeni branili su se ćutanjem, poslije informativnog razgovora su oslobođeni, a najavljeno je da će protiv njih naknadno biti podnesena krivična prijava.

Glasovima publike, ali i stručnog žirija sinoć je na "Skopskom festivalu 2014." za makedonskog predstavnika na takmičenju za pjesmu Evrovizije izabran Danijel Kajmakoski, s pjesmom "Јesenje lišće", dok su drugo i treće mjesto koje se takođe novčano nagrađuje, zauzele Tamara Todeska s pjesmom "Brod što tone" i Evgenija Čančalova-Egi, s pjesmom "Da te ne volim".

Kako prenose mediji u Skoplju, kao organizatori namještanja takmičenja za makedonskog predstavnika za Evroviziju osumnjičena su četiri lica iz Skoplja, među kojima je jedan vlasnik produkcijske kuće, jedan autor i kompozitor pjesama, kao i vlasnik i upravnik društva koje je organizovalo telefonsko glasanje za Skopski festival.

Grupa se tereti za namještanje rezultata za prva tri mjesta na "Skopskom festivalu 2014.godine", za koje su predviđene nagrade od ukupno 45.000 evra koje je obezbijedilo makedonsko Ministarstvo kulture.

Četvoro lica koja se terete za "zločinačko udruživanje" i "kompjutersku prevaru" sumnjiče se da su većoj grupi osoba koje su angažovali, a koje su se tokom glasanja nalazili na dvije lokacije u Skoplju, podijelili SIM kartice nabavljene kod tri mobilna operatera radi glasanja. One su bile prijavljene na nepostojeće adrese.

Policija je saopštila da je zbog ranije dojave da postoje sumnje u namještanje rezultata glasanja, odmah nakon završetka Skopskog festivala izvršila pretres dvije sumnjive lokacije u Skoplju gdje je nađeno 14 lica s velikim brojem telefonskih aparata i oko 2.500 SIM kartica s kojih su se koordinisano slale poruke sa SMS glasovima.