latinica  ћирилица
16/11/2014 |  12:05 | Autor: Agencije

Udoban život pod zemljom

Na šta vas asocira termin „kuća pod zemljom"? Na podrume, garaže, bunkere, vlažna i neugledna mesta? Ovo su samo neki od primjera koji dokazuju da to uopšte ne mora biti tako - ove kuće su prave arhitektonske „poslastice" uz dozu izazova i vrhunskog modernog dizajna.

Kada su vlasnici ove kuće dobili iznenađujuću dozvolu da grade u blizini poznate termalne banje u Valsu u Švajcarskoj, odlučili su da naprave vilu unutar alpskog skijališta. Ulaz u kuću je kroz podzemni tunel sa druge strane brda.

Pola kuće pod zemljom
Zadnja stvar koju je vlasnik Bob Stansel želio kad je gradio svoju kuću da njegove komšije misle kako dovodi neko „čudovište“ u komšiluk. Stoga je odlučio da više od polovine kuće smesti pod zemlju. Prolaznici nikad ne bi rekli kako ova kuća ima četiri spavaće sobe, teretanu i nekoliko dnevnih boravaka.

Arhitekta Bjoung Su Čo iz Koreje, sagradio je podzemnu kuću u sred guste šume. Ona ima ogromno dvorište, kuhinju, biblioteku, dve spavaće sobe i kupatilo. Inspiraciju je pronašao tokom studiranja na Harvardu, kada je učio o istočnjačkoj filozofiji i prostorima sa pozitivnom i negativnom energijom. Njegov dom je mjesto za meditaciju, razmišljanje, mir i gledanje u zvijezde.