latinica  ћирилица
19/11/2014 |  12:18 | Autor: Agencije

Kuhinjski sunđer je najprljaviji predmet u vašoj kući

Kuhinjski sunđer je jedan od najprljavijih predmeta u vašoj kući. Od njega su čistiji čak i daska wc šolje i kanta za smeće.

- Sunđer ima mnogo rupica u sebi, pa kada operete neku zaprljanu površinu, dio bakterija ostaje zarobljen u njima, objašnjava dr Filip Tijerno, profesor Odjeljenja mikrobiologije i patologije u njujorškom Langone medicinskom centru.

- Ljudi peru sunđere, ali bi zapravo trebalo da ih dezinfikuju, što uglavnom ne čine, dodaje on.

Kada operete ostatke hrane sa prljavog suđa, daske za sječenje i kuhinjskih površina, svi patogeni dospijevaju u vlažan sunđer. Nove bakterije nastaju na svakih 20 minuta.

Ako sunđerom perete suđe, vjerovatno su nakon pranja prljaviji nego ranije.

- Sapunica i voda ne ubijaju bakterije, oni samo spiraju bacile. Međutim, ako počinjete prljavim sunđerom, stvara se sloj bakterija kojim prekrivate tanjir, objašnjava Tijerno.

Ipak, postoji mogućnost da izbegnete te neprijatnosti, potapajući sunđer u izbeljivač na bazi hlora. Potopite ga u mješavinu sačinjenu od devet jedinica vode prema jednoj jedinici izbeljivača i stavite ga na barem 30 sekundi (ili duže).

- To će ubiti sve organizme koji se u njemu razvijaju, kaže Tijerno.

Takođe, možete ga staviti u mikrotalasnu, tako što ćete ga ubaciti u posudu s vodom. Proključala voda ubiće sve mikroorganizme, a onda morate pustiti da se dobro osuši.