latinica  ћирилица
20/11/2014 |  22:34 | Autor: SRNA

Putin: "Obojene revolucije" - upozorenje i lekcija za Rusiju

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su "obojene revolucije", koje su se dogodile u nekim zemljama, lekcija i upozorenje za Rusiju i da će vlasti učiniti sve što je neophodno da se to ne bi desilo.
Vladimir Putin - Foto: daily mail
Vladimir PutinFoto: daily mail

"U savremenom svijetu ekstremizam se koristi kao instrument geopolitike i raspodjele sfera uticaja. Vidimo do kakvih je tragičnih posljedica doveo talas takozvanih obojenih revolucija, kakve su potrese doživjeli i doživljavaju narodi zemalja koje su prošle neodgovorne eksperimente prikrivenog a nekad i grubog, rušilačkog miješanja u njihov život", rekao je Putin na sjednici Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

Putin je naglasio da borba protiv ekstremizma u Rusiji nema nikakve veze sa borbom protiv drugačijeg mišljenja, te da sve političke snage imaju pravo da se bore za vlast, ali u okviru zakona, prenose ruske agencije.

Ruski predsjednik je upozorio da će za ekstremizam morati da se odgovara po svoj strogosti zakona.

Putin je ukazao na to da je u borbi protiv ekstremizma potrebno povećati pažnju posvećenu međunacionalnim odnosima, radu sa omladinom i usavršiti migracionu politiku.

"Potrebno je pojačati kontrolu poštovanja pravila boravka migranata u Rusiji, baviti se u realnosti njihovom socijalnom i kulturnom adaptacijom, zaštitom radnih i drugih prava", naglasio je ruski predsjednik.

U Rusiji 2014. godine pojačana odgovornost za ekstremizam, amandmanima na Krivični zakon pojačana je odgovornost za javno pozivanje na izvršenje ekstremističke aktivnosti, između ostalog i putem interneta, podsjeća ruska agencija TASS.