latinica  ћирилица
21/11/2014 |  16:41 | Autor: Blic

Dačić: Srbija nije odgovorna za Šešeljeve izjave

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da bi umjesto protiv Srbije, oni koji predlažu deklaraciju Evropskom parlamentu zbog puštanja na slobodu lidera SRS Vojislava Šešelja, to trebalo da učine protiv Haškog tribunala.

Dačić je dodao, da Srbija nema "ni milimetar odgovornosti" za izjave lidera radikala i da njegova stranka nema uticaja na političku scenu Srbije, kao i da je Tribunal dozovolio da dođe do takve situacije.

- To je još jedan dokaz da Haški sud treba ukinuti - rekao je Dačić poslije razgovora sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, uz pitanje: "Kome Tribunal danas služi i zašto postoji?"

- Da li je Šešelj neki državni funkcioner? Da li u Hrvatskoj ima onih koji pričaju o ustaštvu? Hrvatska i Srbija treba da relaksiraju odnose, a ne da ih komplikuju - rekao je Dačić, komentarišući inicijativu hrvatskih poslanika da se u Evropskom parlamentu donese rezolucija kojom bi se osudile izjave Vojislava Šešelja.

Dačić je ocijenio da Haški sud "nije bio u stanju" da završi suđenje Šešelju i da bi rezolucijama prije trebalo ukinuti taj sud, koji, kako je rekao, predugo postoji.

- Haški tribunal je dozvolio da dođe do ove sutuacije. Srbija u tome nema ni milimetar odgovornosti. Mogu da donose rezolucije, ali one se ne mogu odnositi na Srbiju. Srbija se jasno opredijelila, a uostalom Šešelj najviše napada vlasti u Srbiji - rekao je on.