latinica  ћирилица
26/11/2014 |  10:28 | Autor: TANЈUG

Dačić proglašen za počasnog gosta Buenos Ajresa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić dobio je priznanje "Počasni gost Grada Buenos Ajresa", prvog dana posjete Argentini.
Dačić tokom posete Bueno Ajresu - Foto: TANЈUG
Dačić tokom posete Bueno AjresuFoto: TANЈUG

"Ne tražim nikakve privilegije, dovoljna je privilegija i čast što sam ovde sa ovim divnim ljudima u ovom divnom gradu u kojem se nikada nisam osjećao kao gost, već kao kod kuće", rekao je Dačić, nakon što mu je priznanje uručio potpredsjednik gradske Skupštine Kristijan Ritondo.

Zahvaljujući za priznanje, Dačić je ocijenio da Srbiju i Argentinu povezuje dugogodišnje prijateljstvo i visok stepen razumijevanja. Dodao je, da Srbija i Argentina obilježavaju 85. godina diplomatskih odnosa i da bi obje zemlje trebalo da se nastave da rade na daljem unapređenju odnosa.

Dačić je pozvao svoje domaćine da posjete Beograd i izrazio želju da se Beograd i Buenos Ajres pobratime.

Šef diplomatije Srbije je posjetio i stadion argentinskog fudbalskog kluba Boka juniors, na poziv rukovodstva ovog sportskog društva. On je izrazio zadovoljstvo što je posjetio jedan od najtrofejnijih svjetskih fudbalskih klubova, istakavši da je ljubav prema sportu, a posebno fudbalu, jedna u nizu sličnosti koja povezuje argentinski i srpski narod.

Dačić će se u Argentini sastati sa šefom tamošnje diplomatije Ektorom Timermanom, kao i sa drugim visokim zvaničnicima i privrednicima.

Argentina i Srbija trebalo bi da potpišu Sporazum o kulturno - prosvetnoj saradnji i Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji.

Dačić je juče započeo četvorodnevnu južnoameričku turneju, tokom koje će posjetiti i Čile i sastati sa sa šefom čileanske diplomatije Eraldom Munjozom Valensuelom.