latinica  ћирилица
26/11/2014 |  10:29 | Autor: SRNA

Banjaluka: Susret izviđača sa područja bivše Јugoslavije

Odred izviđača "22. april" iz Banjaluke ovog vikenda organizuje tradicionalnu smotru "Novembarski susreti izviđača", koji će okupiti ekipe izviđača iz 25 gradova sa područja bivše Јugoslavije.

Koordinator štaba Odreda izviđača "22. april" Nikola Šodić rekao je Srni da se "Novembarski susreti" ove godine održavaju 39. put, a Odred izviđača "22. april" obilježava 44 godine postojanja.

On je rekao da je svečano otvaranje "Novembarskih susreta izviđača" predviđeno za petak, 28. novembra, uveče u područnoj školi "Јovan Dučić" u Kuljanima.

Šodić je podsjetio da se "Novembarski susreti izviđača" tradicionalno održavaju svake godine i okupljaju između 150-200 izviđača iz zemalja bivše Јugoslavije.

On je istakao da je cilj "Novembarskih susreta izviđača" okupljanje i druženje izviđača, podjela iskustva i znanja, te uspostavljanje saradnje.

Izviđači iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore takmičiće se u orijentaciji, topografiji, prelasku staze - snalaženju u prirodi, a pokazaće svoje opšte znanje, kao i znanje iz prve pomoći i izviđačke organizacije.

Šodić je podsjetio da je Odred izviđača "22. april" osnovan oktobra 1970. godine i da je 14 puta proglašen najuspješnijim odredom bivše Јugoslavije. Nosilac je zlatnog javorovog lista najvećeg priznanja saveza izviđača.

Od osnivanja do danas kroz ovaj odred prošlo je oko 15.000 mladih, a najznačajnija aktivnost koju odred organizuje su "Novembarski susreti izviđača", koji su organizovani po principu susreta /druženja, te takmičenja u orijentaciji i izvađačkom višeboju.

Šodić je rekao da će najbolji učesnici "Novembarskih susreta izviđača" dobiti diplome i pehare za osvojena prva tri mjesta, a svi ostali ambleme akcije.