latinica  ћирилица
26/11/2014 |  10:43 | Autor: SRNA

Izložba akvarela Radenka Milaka u Darmštatu

Galerija "Kunsthale" u Darmštatu svoju izlagačku sezonu otvorila je izložbom akvarela pod nazivom "365" čiji je autor banjalučki umjetnik Radenko Milak.
Izložba Radenka Milaka - Foto: SRNA
Izložba Radenka MilakaFoto: SRNA

Ova galerija premijerno je predstavila do sada najveći Milakov projekat, koji se sastoji od 365 crno-bijelih akvarela nastalih tokom 2013. godine.

Svaki akvarel predstavlja jedan planetarni istorijski događaj, tako da se projekat može posmatrati kao jedna vrsta kalendara ili umjetnikovog dnevnika s osvrtom na istorijski kontekst.

Teme koje dominiraju u projektu uglavnom se odnose na istoriju fotografije, sa jasnim fokusom na rat i mir, umjetnost i kulturu, nauku i tehnologiju, prirodne katastrofe, te portrete ličnosti koje su obilježile istoriju zadnjih 500 godina.

Izložbu prati knjiga sa svih 365 ilustracija, koja je, takođe, premijerno predstavljena na otvaranju izložbe, a izdavač je kompanija za distribuciju umjetničkih knjiga "Valter Konig" iz Kelna.

Izložba Milakovih djela u Galeriji "Kunsthale" biće otvorena do marta 2015. godine.

Paralelno sa izložbom u Darmštatu, Milak se prije nekoliko dana predstavio još jednom samostalnom izložbom pod nazivom "Big tajm" u Galeriji "Priska Paskver" u Kelnu.

Milakovi radovi biće predstavljeni i na Internacionalnom sajmu umjetnosti u Kelnu u aprilu 2015. godine.

Radenko Milak rođen je 1980. godine u Travniku, a radi na Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci. Nakon studija na akademijama u Banjaluci i Beogradu, radove je uglavnom predstavljao u Parizu, Minhenu, Kelnu, Bernu i Beču na grupnim i samostalnim izložbama, te međunarodnim sajmovima umjetnosti.