latinica  ћирилица
26/11/2014 |  14:41 | Autor: TANЈUG

Prva optužnica hrvatskog tužilaštva za zločine u "Oluji" - Srbinu

Županijsko tužilaštvo u Rijeci podiglo je danas optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika hrvatskih oružanih snaga Rajka Kričkovića, zbog ubistva tri člana srpske porodice Sovilj u selu Kijane, 1995. godine, tokom akcije "Oluja".

To je prva optužnica hrvatskog tužilaštva protiv nekog pripadnika njenih oružanih snaga za zločine izvršene tokom "Oluje", a do nje je došlo u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, rečeno je Tanjugu u srpskom tužilaštvu.

Kričković je optužen za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

On se tereti da je u selu Kijane ubio brata i sestru - Miru i Radomira i njihovu majku Maru Sovilj.

Kričković je Srbin

Prema pisanju beogradskih "Večernjih novisti",  Rajko Kričković je Srbin porijeklom iz Kijana! Živio je u Zagrebu, a kao pripadnik 118. domobranske pukovnije Hrvatske vojske avgusta 1995. godine ušao je u svoje selo i počinio svirep zločin nad  komšijama.

Kako je za "Novosti" izjavio Mile Sovilj, koji je izbjegao pokolj i potom u Hagu svjedočio na procesu Gotovini o „slučaju Kijani“, imena dželata koji su odgovorni za pokolj u Kijanima protjerani Ličani saznali su neposredno poslije „Oluje“.

"Novosti" na osnovu svjedočenja Mile Sovilja navode da je Kričković neposredno poslije rata živio i radio u Novom Sadu.

U istom tekstu Savo Štrbac, diroktor "Veritasa" tvrdi da "ovo nije jedini slučaj da su u Tuđmanovoj državi Srbi činili zločine nad svojim sunarodnicima".

Ova optužnica je plod saradnje Tužilaštva za ratne zločine Srbije i  Tužilaštva Hrvatske , na osnovu sporazuma o ustupanju podataka i dokaza, napominju u srpskom tužilaštvu.