latinica  ћирилица
28/11/2014 |  09:03 | Autor: RTRS

Milanović otkazao dolazak u Beograd

Hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao je dolazak na samit zemalja jugoistoka Evrope i Kine, nezadovoljan izjavama srpskog premijera Aleksandra Vučića. Samit 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope biće održan u decembru u Beogradu, a organizatori će biti Srbija i Kina.

Na samitu zemalja jugoistoka Evrope i Kine hrvatskog premijera Zorana Milanovića zamijeniće ministar saobraćaja Siniša Hajdaš Dončić. Ovom velikom i značajnom skupu hrvatski premijer Zoran Milanović neće prisustvovati,  jer je "nezadovoljan izjavama srpskog premijera Aleksandra Vučića",  koje se odnose na Rezoluciju Sabora o Šešelju . 

 "Oluja" se pojačala  pogotovo nakon gostovanje Vojislava Šešelja na jednoj lokalnoj slavonskoj televiziji, u kojoj je ponovo izrazio svoj stav da podržava Јosipovića i Vesnu Pusić. U Hrvatskoj se to komentariše kao pokušaj destabilizacije predsjednika Јosipovića,  koji se bori za drugi predsjednički mandat. Milanović ovom odlukom izbjegava i eventualnu mogućnost da se sa Vučićem sastane na marginama samita. Politička ofanziva prema zapadnim susjedima u Hrvatskoj je, vjerovatno u nedostatku ozbiljnih strategija za izlaz iz krize, iznenada  dobro došla politička platforma. U SDP-u  vlada mišljenje da bi u ovom trenutku sastanak premijera Vučića i Milanovića nanio štetu rejtingu Јosipovića u predsjedničkoj kampanji.

Povezana vijest:

 - Stefanović: Milanović da pokaže državničku odgovornost