latinica  ћирилица
28/11/2014 |  15:01 | Autor: Agencije

Saradnja sa austrijskim institucijama u pronalaženju terorista

Tužilaštvo BiH i Udarna grupa za borbu protiv terorizma ostvaruju međunarodnu saradnju sa institucijama Austrije u procesu otkrivanja i krivičnog procesuiranja počinilaca krivičnih djela koja su u vezi sa terorizmom i terorističkim aktivnostima.

Iz Tužilaštva BiH navode da se saradnja realizuje sa partnerskim institucijama iz više zemalja, s ciljem otkrivanja, sprečavanja i sankcionisanja krivičnih djela koja imaju veze sa terorizmom, jer je riječ o krivičnim djelima čije se izvršenje realizuje u više država.

"Tužilaštvo BiH daje punu podršku partnerskim institucijama u Austriji, u provođenju velike akcije u borbi protiv terorizma, te ćemo pružiti svaku potrebnu pomoć i asistenciju, koja od nas bude zatražena u okviru ovih aktivnosti", navodi se u saopštenju Tužilaštva, nakon akcije austrijske policije protiv islamskih radikala.

Austrijska policija privela je 13 osoba u okviru akcije protiv osumnjičenih džihadista koji su radikalizovali mlade i ohrabrivali ih da se pridruže militantima u Siriji, saopštilo je danas tužilaštvo u Gracu.

Mediji su ranije prenijeli da je više od 500 policajaca pretraživalo džamije i objekte za molitve u Beču, Gracu i Lincu u okviru istrage o borcima koji su se pridružili radikalnim snagama u Siriji i Iraku.