latinica  ћирилица
28/11/2014 |  18:29 | Autor: SRNA

Problem diskriminacije pravoslavnih vjernika u FBiH

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Atanasije upozorio je danas u Bosanskom Petrovcu da postoji problem diskriminacije pravoslavnih vjernika koji žive na području Federacije BiH.

"Tamo gdje je primjetna diskriminacija pravoslavnih vjernika teže je govoriti o uspješnosti međureligijskog dijaloga. Taj problem, nažalost, postoji", istakao je vladika Atanasije u razgovoru sa Mirjanom Valjevac iz USAID-a, stručnim savjetnikom Međureligijskog vijeća BiH Igorom Kožemjakinom i Goranom Bubalom iz humanitarne organizacije "CRS".

Iz Eparhije bihaćko-petrovačke saopšteno je da je Njegovo preosveštenstvo istakao da je međureligijski dijalog umnogome uslovljen socijalnim i društvenim pravima vjernika prilikom zapošljavanja.

On je sagovornike upoznao o uslovima života vjernika Srpske pravoslavne Eparhije bihaćko-petrovačke na svom prostoru sa naročitim osvrtom na vjernike koji žive na području FBiH, odnosno u Unsko-sanskom i Livanjskom kantonu.

Povod za ovaj prijem, na inicijativu Međureligijskog vijeća, jeste USAID-ov četvorogodišnji projekat izgradnje povjerenja, razumijevanja i odgovornosti za budućnost, čiji je cilj poboljšanje uslova života vjernika svih vjeroispovijesti u BiH.

Episkop Atanasije izrazio je spremnost da podrži međureligijski dijalog na području Eparhije bihaćko-petrovačke koji se i sada odvija pod pokroviteljstvom USAID-a, CRS-a i Međureligijskog vijeća u BiH.