latinica  ћирилица
02/12/2014 |  08:35 | Autor: RTRS

Dodik: Odustajanje Moskve od "Južnog toka"- dramatična vijest

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je kao dramatičnu vijest da je Rusija odustala od izgradnje "Јužnog toka".
Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik - Foto: RTRS
Predsjednik Republike Srpske, Milorad DodikFoto: RTRS

"Prije nekoliko godina je napravljen `Sjeverni tok` iz istih izvora i došao je u Njemačku i razvijene zemlje Evrope i nije bilo nijednog kubnog metra smanjene isporuke gasa sve vrijeme krize u Ukrajini. Zašto se nama ne da pod istim uslovima da napravimo `Јužni tok` i zašto mi moramo da razmišljamo o tome da nismo energetski obezbijeđeni u budućnosti?", upitao je Dodik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, rekao je da Rusija za sada ne može da nastavi realizaciju projekta "Јužni tok", jer je Bugarska blokirala gradnju podmorske dionice. "Ako Evropa ne želi da realizuje projekat Ј"užni tok", onda i neće biti realizovan", rekao je Putin, aludirajući na nespremnost Evropske komisije da da "zeleno svjetlo" projektu kojim bi se ruski gas dopremao do zemalja južne Evrope, zaobilazeći Ukrajinu.

Vučić: Obustava izgradnje "Јužnog toka" loša vijest

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da najave o obustavljanju izgradnje gasovoda "Јužni tok" nisu dobra vijest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu. Vučić je najavio da će po povratku sa sjednice Savjeta bezbjednosti u Njujorku o tome razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim ruskim zvaničnicima.

- Srbija nikako nije doprinijela takvoj odluci. Sedam godina je ulagala u taj projekat, ali plaćamo cijenu sukoba velikih", rekao je Vučić, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Izraelu, prenosi RTS.

On je dodao da građani ne treba da brinu o snabdijevanju gasom.

Antić: Srbija nema zvaničnih obavještenja

Srbija nema zvaničnih obavještenja od ruske kompanije "Gasprom" da se nešto mijenja u projektu "Јužni tok", rekao je ministar energetike Srbije Aleksandar Antić.

- Sa apsolutnom pažnjom pratimo sve izjave i reakcije predsjednika Rusije Vladimira Putina u vezi sa 'Јužnim tokom'. Tako i ovaj posljednji njegov istup tumačimo kao signal, prije svega članicama EU, od kojih zavisi izgradnja gasovoda, rekao je Antić za "Večernje novosti".