latinica  ћирилица
04/12/2014 |  10:31 | Autor: SRNA

Rezultati arheološkog istraživanja manastira Đurđevac

U Kozarskoj Dubici otvorena je arheološka izložba na kojoj su predstavljeni preliminarni rezultati arheoloških istraživanja manastira Đurđevac, čiji ostaci su pronađeni na lokaciji Kriva Rijeka na području te opštine.


U okviru izložbe arheolozi Zavičajnog muzeja iz Gradiške izložili su fotografije sa arheoloških lokaliteta i pokretni arheološki materijal, koji je pronađen tokom istraživanja manastira Đurđevac i ranovizantijskih bazilika u Bakincima, opština Laktaši.

Arheološku izložbu u holu Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" u Kozarskoj Dubici sinoć je, u prisustvu brojnih zainteresovanih Dubičana, otvorio načelnik opštine Mile Zlojutro, koji je naglasio značaj istraživanja takve vrste za sve generacije.

"Nadam se da je ovo početak krupnijih poslova koje ćemo u budućnosti raditi u pogledu arheoloških istraživanja na području opštine Kozarska Dubica, jer je to područje veoma malo istraženo", rekao je Zlojutro.

Autor izložbe, kustos i arheolog Zavičajnog muzeja iz Gradiške Bojan Vujinović izjavio je da je cilj izložbe predstavljanje rezultata arheoloških istraživanja lokaliteta Gradina u Bakincima, kod Laktaša, vršenih u periodu od 2012. do 2014. godine, te ovogodišnjeg istraživanja ostataka manastira Đurđevac na lokaciji Kriva Rijeka kod Knežice.

"Lokalitet Gradina u Bakincima je ranovizantijski grad, koji je bio regionalni centar tokom šestog vijeka i episkopsko sjedište. Ovo su rezultati trogodišnjeg istraživanja u okviru kojih smo pronašli tri bazilike i započeli istraživanje gornjeg grada. Zaista je to impozantan lokalitet koji se prostire na više od 100.000 metara kvadratnih i u njemu je, prema našim sadašnjim procjenama, živjelo oko 5.000 ljudi", pojasnio je Vujanović.

On je dodao da je, u okviru predstavljanja preliminarnih rezultata arheoloških istraživanja manastira Đurđevac u Kozarskoj Dubici, izložena manja postavka fotografija sa tog arheološkog lokaliteta i dio pokretnog arheološkog materijala pronađenog tokom istraživanja.

"Na osnovu tog materijala došli smo do podataka da se izgradnja manastira Đurđevac dovodi u vezu sa krajem 13. i početkom 14. vijeka, a već 1538. godine manastir je porušen u najezdi Turaka", rekao je Vujinović i dodao da nedostatak materijala iz kasnijeg perioda ukazuje da manastir kasnije nije obnavljan.

Arheolog Milan Đurđević izjavio je da su ostaci manastira Đurđevac otkriveni 2008. godine, a da su istraživanja počela ove godine zahvaljujući finansijskoj pomoći opštine Kozarska Dubica.

Nakon otvaranja izložbe održano je naučno predavanje o temi "Arheološka baština Kozarske Dubice" tokom koje su arheolozi Zavičajnog muzeja Gradiška govorili o značajnim arheološkim lokalitetima opštine Kozarska Dubica, koji mogu činiti dio turističke ponude.

Izložba pod nazivom "Ranovizantijske bazilike u Bakincima" i "Preliminarni rezultati arheoloških istraživanja manastira Đurđevac" u Kozarskoj Dubici biće otvorena do sutra u 19.00 časova.