latinica  ћирилица
04/12/2014 |  17:42 | Autor: TANЈUG

Vučić u Njujorku sa Ban Ki Munom

Srbija je stub stabilnosti u regionu i zato nije reagovala na provokacije, što je dokaz naše snage, a ne slabosti, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, sa kojim se sastao u Njujorku, pred početak sjednice Savjeta bezbjednosti o Kosovu.

Vlada Srbije je, kako je istakao Vučić, usvojila važne zakone, sprovela reforme, fiskalnu konsolidaciju i postigla aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, što ukazuje na to da je Srbija na dobrom putu i da nam ne treba bilo kakva destabilizacija Zapadnog Balkana.

On je istakao da će se Srbija, iako Beograd i Priština imaju različit stav po pitanju nezavisnosti Kosova, boriti za život ljudi na Kosovu, njihovu budućnost i nastaviti razgovore sa Prištinom pod okriljem Evropske unije.

Na početku sastanka, Ban Ki Mun je istakao da su UN uvek spremne da sarađuju sa Vladom Republike Srbije i zemljama u regionu. “Odnosi Beograda i Prištine su veoma važni i nadamo se da će dijalog na najvišem nivou biti nastavljen po formiranju Vlade u Prištini“, istakao je Ban.

On je naglasio da je predsjedavanje Srbije OEBS-u od velikog značaja, jer će to omogućiti bližu saradnju sa UN na promociji mira i stabilnosti.

Kako je najavljeno, Vučić će večeras govoriće na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti predstavljen tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od 16. jula do 15. oktobra.

Ban je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini i pozvao lidere samoproglašenog Kosova da pojačaju napore radi pronalaženja rješenja i da što prije nastave dijalog s Beogradom.