latinica  ћирилица
09/12/2014 |  15:48 | Autor: TANЈUG

Kosmajcu produžen pritvor za još 30 dana

Viši sud u Beogradu produžio je danas za još 30 dana pritvor Dragoslavu Kosmajcu zbog opasnosti od bjekstva kao i bojazni da bi boravkom na slobodi mogao da ometa krivični postupak uticanjem na svjedoke.

Sudija za prethodni postupak je na prijedlog Višeg javnog tužilaštva pritvor produžio i osumnjičenima Dragu Milidragu, i Milanu Rapajiću zbog opasnosti da bi mogli da utiču na svjedoke, saopštio je Viši sud.

Više tužilaštvo tereti Milidraga da je izvršio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, Rapajića za krivično djelo zloupotreba službenog položaja izvršeno pomaganjem, a Kosmajca za isto krivično djelo izvršeno podstrekavanjem.

Oni su uhapšeni prije mesec dana i otada su u pritvoru.

U međuvremenu, Viši sud je Kosmajcu, njegovoj supruzi Aleksandri i sinu Lazaru privremeno  oduzeo imovinu za koju se sumnja da je proizašla iz krivičnog djela.

Više tužilaštvo sprovodi istragu protiv Kosmajca, zbog krivičnog djela podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja, dok beogradsko Prvo osnovno javno tužilaštvo vodi istragu protiv Kosmajca zbog poreske utaje, protivpravnog zauzimanja zemljišta i falsifikovanja isprave i prevare.

Osnovno tužilaštvo tereti i Veru Bojić da je zajedno sa Kosmajcem izvršila krivično djelo prevare, prilikom kupoprodaje parcele koja je pripojena njegovoj parceli na osnovu fiktivnog punomoćja.

Kosmajac se u tužilaštvu na saslušanju branio ćutanjem, jer su njegovi branioci u štrajku.

Kosmajca je premijer Srbije Aleksandar Vučić ljetos označio kao najvećeg narko- dilera u državi, a u "Beloj knjizi organizovanog kriminala" MUP Srbije iz 2001. on se navodi kao jedan od najznačajnijih trgovaca opojnim drogama.