latinica  ћирилица
17/12/2014 |  12:06 | Autor: SRNA

Gradnja pruge Beograd - Budimpešta od koristi regionu

Premijeri Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije izrazili su danas zadovoljstvo što će se graditi pruga Beograd-Budimpešta, koja će biti od koristi zemalja regiona centralne i istočne Evrope, te pomoći saradnji Kine sa Evropskom unijom.

Kineski premijer Li Kećijang rekao je nakon potpisivanja sporazuma o saradnji srpske i mađarske željeznice, kao i carinskih organa, koje su potpisali predstavnici tih zemalja, da će ta pruga doprinijeti razvoju Srbije i Mađarske, ali i drugih zemalja.

Li je ocijenio da će pruga, koja bi trebalo da bude završena za dvije godine, omogućiti da se brže ostvaruju interesi Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, što će podstaći ekonomiju i donijeti koristi Kini i zemljama Evrope.

"EU je najveći trgovinski partner Kine i potrebno je da se povećaju dalji privredni odnosi, a ova pruga će u tome odigrati značajnu ulogu", rekao je Li.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ovo za Srbiju veliki i važan dan, jer će nova pruga doprinijeti razvoju industrije i još većoj povezanosti sa Mađarskom, Makedonijom i omogućiti daleko brži protok putnika i robe.

Vučić je objasnio da će pruga skratiti putovanje od Beograda do Budimpešte sa osam na dva i po sata, što je brže od putovanja auto-putem, te istakao da će biti urađeno sve što je potrebno kako bi ovaj projekat bio ostvaren u roku.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je ovo srećan dan za Mađarsku i da omogućava toj zemlji da iskoristi svoju pozitivnu geografsku poziciju.

Makedonski premijer Nikola Gruevski ocijenio je da je ovo važan projekat za region, Evropu i za Kinu, te zaključio da će promijeniti tok stvari i pomoći napretku zemalja, jer će omogućiti brži protok robe i ljudi.