latinica  ћирилица
17/12/2014 |  16:05 | Autor: RTRS

Mile Puljić optužen za ratne zločine u Mostaru

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mile Puljića (60) iz Stoca, nastanjenog u Mostaru. Puljić se tereti da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u okviru kojeg su počinjeni brojni ratni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti 1993. i 1994. godine u Mostaru.
Tužilaštvo BiH - Foto: arhiv
Tužilaštvo BiHFoto: arhiv

"Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH i sukoba između tzv. Armije BiH i HVO-a, u svojstvu komandata 2. bataljona 2. brigade HVO-a na području Mostara, u okviru širokog i sitematskog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava. On se tereti da je učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu, u okviru kojeg su počinjeni ratni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Prema ovim navodima zločini su počinjeni prisilnim nestancima, protivpravnim lišavanjem slobode Bošnjaka i zatvaranjem u zatvore i logore, izvođenjem civila iz logora na prinud rad, na liniji fronta i u živi štit, kao i protjerivanjem žena, djece i staraca, koji su nakon toga nezakonito zatočeni na raznim lokacijama, te prisilno premješteni na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Puljić se dovodi u vezu sa ubistvom 11 žrtava bošnjačke nacionalnosti. U optužnici se navodi da je više od 70 žrtava ranjeno, a dvije osobe su odvedene u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata bili pronađeni i ekshumirani njihovi posmrtni ostaci.

Zločinima opisanim u optužnici oko 15 žrtava bošnjačke nacionalnosti bilo je fizički zlostavljano i mučeno na ponižavajuće načine, od strane pripadnika vojne formacije HVO-a kojom je komdandovao optuženi.

U tužilaštvu ističu da se radi o vrlo opsežnoj optužnicu, koja se odnosi na veliki broj ratnih zločina počinjenih tokom 1993. i 1994. godine, nad više stotina žrtava bošnjačke nacionalnosti.

Uz optužnicu, sudu je proslijeđen opširan dokazni materijal sa više stotina dokaza a predloženo je pozivanje 85 svjedoka optužbe i dva stručna vještaka.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo-zločin protiv čovječnosti, iz člana 172. KZ BiH, saopštilo je Tužilaštvo BiH.