latinica  ћирилица
22/12/2014 |  10:07 | Autor: Blic

Uređaji koji su prestali da se proizvode u 2014.

Napredak često znači ostavljanje određenih stvari u istoriji i prevazilaženje tehnologija, pa je tako 2014. godina bila posljednja za brojne uređaje i servise. Ovo su neki od najbitnijih.

"iPod Classic" (2001. - 2014.)
Јedan od najpopularnijih muzičkih plejera kompanije "Apple" prestao je da se proizvodi ove godine, što je automatski izazvalo ogromno interesovanje korisnika da pronađu makar jedan primjerak. U slučaju da ste vlasnik jednog od ovih iPoda možete profitirati aukcijom na internetu.

"Microsoft Office Clip Art" (1996. - 2014.)
Svi koji smo koristili "Microsoft Office" smo makar jednom za ilustraciju nečega iskoristili crteže iz "Clip Art" biblioteke. Ova promena je bila očekivana, tako da će korisnici za svoje ilustracije od sada koristiti Bingovu opciju za pretragu slika.

"Windows XP" (2001. - 2014.)
Podrška za nekada najpopularniji operativni sistem na svijetu je zvanično prestala ove godine. Nakon 13 godina, korisnici su "natjerani" da pređu na novije verzije, a u slučaju da još uvijek nisu odustali od "Windows XP-a", trebalo bi zbog ovog.

 

"PSP" (2004. - 2014.)
Za deset godina kompanija "Sony" je prodala preko 80 miliona ove prenosive konzole i napravila pravi proboj u gejming industriji. Ipak, nova generacija "PlayStation Vita" donijela je napredne tehnologije, a "PSP" može u zasluženu penziju.

"MSN Messenger/ Windows Live Messenger (1999. - 2014.)
Nekada najpopularniji servis za dopisivanje se gasi. Više nećete moći da prodrmate drugim korisnicima prozor klikom na "nudge". Nakon što su kupili "Skype", bilo je pitanje dana kada će "Microsoft" zamijeniti svoj "Messenger" ovim servisom.

"Sony VAIO" (1996. - 2014.)
Јapanski proizvođač je još početkom godine najavio da će ugasiti svoje odjeljenje računara kako bi se u budućnosti fokusirao na proizvodnju tableta. To znači da linija "VAIO" računara neće više biti dostupna.

"NOKIA" telefoni (1984. - 2014.)
Posrnuće finskong giganta doživjelo je konačni kraj ove godine. Nokiju je prošle godine kupio "Microsoft" za 7,2 milijarde dolara, a ove godine je predstavljena prva "Lumia" koja neće imati oznaku "NOKIA".

 

Plazma televizori (1999. - 2014.)
Po mnogima najbolji televizori koji su mogli da se nađu na tržištu se neće više proizvoditi. Prošle godine "Panasonic" je ugasio svoje odjeljenje koje proizvodi plazma televizore, ove godine "LG", dok je za "Samsung" najavljeno da će prestati s proizvodnjom u januaru.