latinica  ћирилица
23/12/2014 |  11:50 | Autor: Anadolija

Njujork Tajms poziva na procesuiranje DŽordža Buša i saradnika

Američki list Njujork Tajms pozvao je vlasti da procesuiraju bivšeg predsjednika DŽordža Buša u vezi s navodima iz Izvještaja o torturi i nasilju Cije nad zatvorenicima, koji je 9. decembra objavio američki Senat.

Izvještaj Obavještajne komisije Senata o torturi i nasilju Cije nad zatvorenicima osumnjičenim za terorističke napade nakon 11. septembra 2001. godine pokrenuo je lavinu rasprava i kritika u SAD-u i ostatku svijeta.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava u Njemačkoj je već pokrenula tužbu protiv Bušove vlasti, a sve su glasniji pozivi za pokretanje sudskih procesa i istraga i u SAD-u.

Američka unija za civilne slobode i Organizacija za zaštitu ljudskih prava uputili su zajedničko pismo američkom ministru pravde Eriku Holderu u kojem ga pozivaju da pokrene istragu o navodima iz Izvještaja o Ciji, a i list Njujork Tajms je pozvao da se istraže ratni zločini u doba Bušove vlasti.

Njujork Tajms je u današnjem izdanju objavio urednički tekst u kojem poziva nadležne organe da istraže i procesuiraju sve važnije zvaničnike iz tog perioda, uključujući i bivšeg predsjednika Buša i potpredsjednika Dika Čejnija.

Ocjenjujući da su postupanja Bušove vlasti prema zatvorenicima bila "zavjera činjenja torture i ozbiljnih zločina pod izgovorom prava i pravde", u tekstu se dalje poziva na procesuiranje i bivšeg sekretara Dejvida Adingtona, bivšeg direktora Cije DŽordža Teneta, te pravnih savjetnika DŽeja Bibija i DŽona Јoja.

Ukazujući na navode iz Izvještaja, Njujork Tajms tvrdi da se "jednostavno radi o zločinu".

U istom tekstu se kritikuje i vlast aktuelnog predsjednika Baraka Obame i navodi da ni njegova vlast nije bila uspješna u procesuiranju osumnjičenih za terorizam i borbi protiv torture.

Autor teksta tvrdi da je pokretanje pomenute istrage neophodno da bi se osiguralo da se slično zlo više ne ponovi i da bi država povratila etičku sigurnost.