latinica  ћирилица
23/12/2014 |  12:28 | Autor: SRNA

Linta: Moguće zadržati obje lične karte

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u Srbiji Miodrag Linta pozvao je danas Srbe prognane iz Hrvatske da, ukoliko žele da osim srpske lične karte zadrže i hrvatsku, što prije prijave "privremeni odlazak" izvan Hrvatske na rok od pet godina.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je naveo da je za prijavu "privremenog odlaska" potrebno dostaviti jedan od šest razloga: potvrdu o procesu obnove, potvrdu o procesu stambenog zbrinjavanja, potvrdu o zaposlenju od svog poslodavca, potvrdu o liječenju od svog doktora u Domu zdravlja, potvrdu o školovanju iz srednje škole ili fakulteta ili izjavu o izdržavanju za nezaposlena ili stara lica da ih izdržava neko od članova porodice.

"Privremeni odlazak može se prijaviti lično ili putem punomoći u nadležnim policijskim stanicama u Hrvatskoj", saopštio je Linta.

Linta je istakao da je posljednji dan za prijavu privremenog odlaska izvan Hrvatske ili odjavu prebivališta ponedjeljak, 29. decembar, s time što policijske stanice u Hrvatskoj i hrvatski konzulati u Beogradu i Subotici ne rade za vrijeme katoličnog Božića - 25 i 26. decembra.

Predsjednik Koalicije pozvao je prognane Srbe i druge građane koji nemaju važeću hrvatsku ličnu kartu da provjere posredstvom rođaka ili poznanika u policijskim stanicama da li su i dalje prijavljeni u evidenciji prebivališta.

Ako je odgovor pozitivan prognani Srbi i drugi građani treba da ili otputuju do nadležne policijske stanice i izvade nove hrvatske lične karte i prijave privremeni odlazak ili, ako to trenutno ne mogu ili ne žele da učine, da odjave prebivalište putem punomoći ili u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici.

On je podsjetio da potencijalno prebivalište u Hrvatskoj imaju lica koja su imala lične karte SFRЈ do početka rata a poslije rata nisu vadila hrvatske lične karte, zatim lica koja su rođena između 1974. i 1991. godine jer su kao novorođenčad upisana u evidenciju prebivališta i lica koja su izvadila hrvatske lične karte poslije rata, ali im je istekao rok važenja.

Te osobe koje odjave prebivalište mogu, poslije Nove godine, da odu u policijske stanice i ponovo prijave prebivalište, podnesu zahtjev za vađenje hrvatske lične karte i prijave privremeni odlazak na pet godina.

Linta je upozorio da će hrvatska policija brisati iz evidencije prebivališta ona lica koja, ako imaju samo hrvatsko prebivalište, ne podnesu zahtjev za vađenje nove hrvatske lične karte ili ne odjave prebivalište do 29. decembra, a moguće su i novčane kazne od 70 do 700 evra.

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica u otvorenom pismu hrvatskom ministru policije Ranku Ostojiću prije dvije sedmice tražio je, između ostalog, da rok za prijavu privremenog odlaska ili odjavu prebivališta bude produžen za šest mjeseci.

Ostojić još nije odgovorio na Lintin zahtjev, koji je pismo poslao i ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću, koga je zamolio da traži od zvaničnog Zagreba da produži rok.

Iz Koalicije pozivaju sve prognane Srbe i druge građane da na sajtu Koalicije udruženja izbjeglica /www.koalicija.org.rs/ pažljivo pročitaju tekst pod nazivom "Savjeti Miodraga Linte prognanim Srbima iz Hrvatske kako na legalan način mogu posjedovati dva prebivališta i dvije lične karte" u kome je detaljno objašnjena procedura.

U tekstu je i broj mobilnog telefona Miodraga Linte koga zainteresovani građani mogu nazvati ako su potrebne dodatne konsultacije ili ako budu imali bilo kakvih problema u Hrvatskoj.