latinica  ћирилица
23/12/2014 |  13:24 | Autor: SRNA

ANURS: Naredne godine Enciklopedija Republike Srpske

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović najavio je da će polovinom naredne godine Akademija objaviti prvi tom Enciklopedije Republike Srpske, te dodao da se već priprema i drugi tom.
ANURS - Foto: SRNA
ANURSFoto: SRNA

"Biće to specifična enciklopedija u kojoj ćemo tačno utvrditi sva naseljena mjesta u Srpskoj, što dosad nijedna enciklopedija nije uradila", rekao je Kuzmanović novinarima u Banjaluci pred početak sjednice Skupštine Akademije.

On je naveo da u Srpskoj ima oko 2.600 naseljenih mjesta, te da će enciklopedija da sadrži broj stanovnika svakog mjesta, koji su običaji, da li ima školu, crkvu, neki drugi vjerski objekat i ostalo.

Kuzmanović je dodao da će se Akademija u narednoj godini baviti i izdavanjem novih knjiga i časopisa.

"Očekujemo da će se pojaviti zbornik radova o Prvom svjetskom ratu, uzrocima i posljedicama. Akcenat ćemo staviti i na razvijanje međunarodne saradnje. Cilj nam je da još više sarađujemo sa svjetskim centrom za nauku, da bismo se uključili u projekte koje finansira EU", rekao je Kuzmanović.

On je podsjetio da je Akademija i u ovoj godini ostvarila saradnju s određenim akademijama u svijetu, te da je postala ravnopravan član Evropske akademije nauka i umjetnosti i da učestvuje u programu takozvanih podunavskih zemalja.

Kuzmanović je napomenuo da je u 2014. godini Akademija obavila niz uspješnih zadataka na području istraživanja, među kojima su projekat solarne energije, te projekti koji se odnose na istraživanja u oblasti privrede, nauke i obrazovanja.

"Postigli smo mnogo i u izdavačkoj djelatnosti, odnosno ostvareno je oko 15 izdanja, a s njima smo učestvovali na sajmovima knjiga u Beogradu i Banjaluci", rekao je Kuzmanović.

On je naveo da je finansijski plan za 2015. godinu vrlo restriktivan, da su na pojedinim stavkama i do 50 odsto umanjena sredstva, ali da to neće ugroziti djelatnost Akademije.

Na sjednici Skupštine ANURS-a biće usvojeni najbitniji dokumenti ANURS-a - Izvještaj o radu u 2014. godini, Program rada za 2015. godinu, Informacija o finansijskom poslovanju u 2014. godini, Budžet i Finansijski plan za 2015. godinu, te informacija o izradi Enciklopedije Republike Srpske.

Osim toga, biće pokrenut postupak za izbor novih članova ANURS-a, koji će biti nastavljen u 2015. godini prema Statutu Akademije, konkursu i kriterijumima za izbor članova Akademije.