latinica  ћирилица
23/12/2014 |  13:31 | Autor: TANЈUG

NATO oprezno s Ukrajinom

U sjedištu NATO-a su oprezno reagovali na napuštanje politike neutralnosti i želju Ukrajine da im se priključi, ukazujući da prije prijema mora da ispuni niz uslova.
 - Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

“Naša vrata su otvorena, a Ukrajina može postati članica ukoliko to zatraži, ispuni standarde i pridržava se usvojenih principa“, rečeno je novinarima u sjedištu NATO-a u Briselu.

Ovo je formulacija koju su NATO funkcioneri i diplomate i ranije ponavljali nakon najava vlade u Kijevu da će odustati od proklamovane nesvrstane politike.

Ukrajina je danas skupštinskom odlukom poništila raniju rezoluciju koja je obavezivala na vojnu neutralnost, a predsjednik Petro Porošenko je izjavio da će tražiti prijem u NATO.

Nezvanično, briselski diplomatski izvori kažu da među članicama ne postoji jedinstven stav o prijemu Ukrajine u savez i da Kijev neće skoro dobiti pozivnicu za učlanjenje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je i javno u nekoliko navrata ukazala da ne vidi budućnost Ukrajine u NATO, a mnoge druge članice su neraspoložene prema mogućnosti da se zemlja koja je u građanskom ratu poziva u članstvo.

Ukrajina je odavno članica Partnerstva za mir, ali da bi se učlanila u NATO mora da ispuni brojne tehničke kriterijume i izradi detaljan akcioni plan (MAP), a odluka da joj se uputi poziv za učlanjenje mora da bude donesena jednoglasno.

Ruski zvaničnici su se, takođe, oglasili ovim povodom izjavivši da smatraju da je odbacivanje vojne neutralnosti Ukrajine kontraproduktivno i samo jača konfrontaciju, kao i da je to neprijateljski korak prema Rusiji.