latinica  ћирилица
23/12/2014 |  14:23 | Autor: SRNA

"Dveri": Peticija nije isprovocirana ničijom retorikom

Član Starješinstva srpskog pokreta "Dveri" Boško Obradović izjavio je da su "Dveri", kao inicijator potpisivanja peticije-apela srpskih intelektualaca za očuvanje Republike Srpske, bile rukovođene namjerom da se utiče na svijest svih političkih aktera da je jedinstvo Srpske neophodno da bi se sačuvale njene nadležnosti.

Obradović je naglasio da motiv potpisnika peticije nije bio da se miješaju u unutrašnjo-političke prilike u Republici Srpskoj, niti ih je na to nagnala bilo čija retorika, pa ni retorika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kako to smatra predsjednik opozicionog SDS-a Mladen Bosić, već potreba da se ukaže na potrebu da svi zajedno djeluju u cilju odbrane Srpske.

"Pored tog osnovnog cilja da se stavimo u odbranu jedinstva Republike Srpske, želja pokreta 'Dveri' je i da se ukrupne i ujedine sve patriotske snage i stranke u Srbiji, što je prvi put u ovom političkom apelu i učinjeno", istakao je Obradović.

On je rekao Srni da su autori i potpisnici peticije osjećali obavezu da ukažu na opasnost koja se nadvila nad Republikom Srpskom i da na neki način spriječe da unutrašnje političke i stranačke razlike budu iskorištene za mješanje sa strane, kako je to bio slučaj u Srbiji.

"Ovo govorim iz iskustva Srbije, koja jedno takvo mješanje zapadnih ambasadora u unutrašnje političke prilike živi već 14 godina na štetu srpskih nacionalnih i državnih ineteresa. Apsolutno je nedopustivo bilo kakva politička podjela unutar Republike Srpske koja bi bili na štetu njenog jedinstva i opstanka", zaključio je Obradović.