latinica  ћирилица
23/12/2014 |  16:54 | Autor: SRNA

Ivanić: Predsjedništvo nije razgovaralo o kandidatu za predsjedavajućeg SM

Predsjedništvo BiH nije na današnjoj sjednici razgovaralo o imenovanju kandidata za predsjedavajućeg za novi saziv Savjeta ministara BiH, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.
Mladen Ivanić - Foto: SRNA
Mladen IvanićFoto: SRNA

"Očekujemo da će se uslovi za nastavak procedure imenovanja kandidata za predsjedavajućeg i izbora Savjeta ministara BiH stvoriti do kraja decembra, a najkasnije u prvih 10 dana narednog mjeseca", rekao je Ivanić novinarima nakon sjednice Predsjedništva BiH, te potvrdio da je Predsjedništvu BiH dostavljeno ime kandidata.

On je na konferenciji za novinare rekao da nije bilo sastanaka sa predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem, liderom HDZ BiH Draganom Čovićem i zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem o raspodjeli ministarskih mjesta u Savjetu ministara BiH.

"Mislim da nije primjereno razgovarati o raspodjeli ministarskih mjesta dok se ne uđe u proceduru formiranja Savjeta ministara BiH", istakao je Ivanić.

On je naveo da u Predsjedništvu BiH postoji radna verzija izjave koju na zahtjev EU treba da potpišu lideri parlamentarnih stranaka u BiH kojom se obavezuju na provođenje reformi.

"Danas smo se dogovorili da svako od članova Predsjedništva BiH razgovara sa grupom političkih lidera u funkciji konsultacija i pripreme završnog teksta. To ćemo uraditi u narednih 10 dana tako da bi završna verzija te izjave mogla da se nađe na sjednici Predsjedništva BiH između 10. i 13. januara", pojasnio je Ivanić.

Prema njegovim riječima, to će biti načelni dokument koji neće ulaziti u detalje.

On je saopštio da je Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici, prvoj redovnoj u ovom sazivu nakon opštih izbora u oktobru, odobrilo upotrebu resursa Oružanih snaga /OS/ BiH za pomoć pri sprovođenju aktivnosti na pronalasku nestalih lica iz prošlog rata na lokaciji Radača u Hercegovini.

U jami Radača, na lokalitetu Goranci, kod Mostara nalaze se posmrtni ostaci 200 do 300 lica srpske i bošnjačke nacionalnosti ubijenih tokom rata. Na ovom području su 2009. godine pronađeni posmrtni ostaci tri Srbina i jednog Hrvata, a ekshumacija je nastavljena tri godine kasnije.

Zbog loših vremenskih uslova radovi su ubrzo obustavljeni u novembru 2012. godine. Iako je nastavak bio najavljen za proljeće 2013, nikada više ništa nije rađeno. Prema tvrdnji mještana, jama je duboka oko 100 metara, a tokom ekshumacija došlo se tek do dubine oko 50 metara.

Predsjedništvo BiH usvojilo je izvještaj o učešću pripadnika OS BiH, policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenih u operacijama podrške miru u periodu od 1. januara do 30. juna 2014. godine.

"Donijeli smo i odluku o učešću 45 pripadnika pješadijske jedinice OS BiH u operacijama podrške miru u Avganistanu. Ta jedinica bi na tu dužnost trebalo da ode do kraja godine. Donijeli smo odluku i o učešću grupe oficira OS BiH i Avganistanu", rekao je Ivanić.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je izvještaj ambasadora BiH u Libiji o političko-bezbjednosnoj situaciji u toj zemlji.

Ivanić je naveo da je Predsjedništvo BiH donijelo procjenu da su se stekli uslovi da se ambasador vrati i Ambasada BiH u Tripoliju nastavi rad.

"Ovlastili smo ambasadora da u slučaju eventualnih bezbjednosnih promjena po vlastitoj procjeni Ambasadu može da izmjesti u neko drugo područje", naveo je Ivanić.