latinica  ћирилица
23/12/2014 |  18:38 | Autor: Jutarnji list

U pedofilskom lancu 13 bivših britanskih ministara

Sadašnji poslanik Laburističke stranke DŽon Man sastavio je dokument s detaljima pedofilske afere u kojoj je od 22 lica čak 13 bivših ministara iz vremena vladavine Margaret Tačer.

Šest pripadnika britanskog parlamenta - tri iz Predstavničkog doma i tri iz Doma lordova - imenovano je u dosjeu predatom Skotland Јardu, londonskoj policiji, koji vodi novu istragu o navodnom nekadašnjek pedofilskom lancu u najvišim redovima britanske vlasti. Dokument, koji je laburistički parlamentarni poslanik DŽon Man sastavio na osnovu optužbi bivših žrtava, trese Britaniju, a odnosi se na period kad je zemljom vladala Željezna lejdi, Margaret Tačer. Na listi sa 22 imena je 13 bivših ministara, od kojih su navodno najmanje dvojica učestvovala u zlostavljanju dječaka na tzv. zlostavljačkim zabavama, priređivanim u stambenoj zgradi na luksuznom Dolfin Skveru, bloku u blizini parlamenta.

 Na popis za istragu stavio sam imena onih protiv kojih postoje vjerodostojne optužbe da su, na ovaj ili onaj način, učestvovali u zločinu - objasnio je laburist Man. - Svih 22 ljudi na listi vrijedni su istrage, a dokazi protiv polovine su vrlo uvjerljivi. Neki od njih bi sasvim sigurno mogli biti sudski gonjeni, a vjerujem da su nekolicina njih bili zlostavljači - dodao je.

Otkrio je i da su u podvođenje djece bile uključene i neke poznate osobe iz svijeta estrade i podzemlje. Na listi je 14 konzervativnih političara, pet laburista i tri pripadnika drugih stranaka.
Nije riječ, na žalost, samo o zlostavljanju, nego se političari povezuju i s ubistvom trojice zlostavljanih dječaka. Kako je prošle sedmice objavio Skotland Јard, postoji opravdana sumnja da je jedan bivši poslanik u parlamentu zadavio 12-godišnjeg dječaka. Ključni svjedok, poznat samo pod imenom Nik, tvrdi da je seksualno zlostavljan od svoje sedme godine u luksuznom stanu na Dolfin Skveru, i to između 1975. i 1984., te da su njegovi zlostavljači bili članovi parlamenta, špijuni i vojna lica. Nik tvrdi da je na orgijama 1980. vidio ubistvo 12-godišnjeg dječaka kojega je zadavio jedan torijevac dok je drugi ministar gledao te da su dva muškarca tokom grubog seksa nekoliko mjeseci nakon toga ubila još jednog dječaka.

Britanski parlament

Јedini dosad imenovani zlostavljač je pokojni Sir Piter Hejman, bivši diplomata i zamjenik direktora MI6, za kojega se još u 80-ima otkrilo da je bio član Paedophile Information Exchangea (Razmjena pedofilskih informacija), propedofilske aktivističke grupe, navodno raspuštene sredinom 80-ih. On nikad nije propisno kažnjen jer u njegovu stanu nisu pronađeni “dovoljno strašni pedofilski materijali”, kako je tada saopštila policija, a umro je 1992. godine. Dolfin Skver, gdje su se navodno odvijale zločinačke orgije s maloljetnim žrtvama, poznati je blok zgrada blizu Vestminstera i Temze gdje su stanove imali članovi parlamenta, ali i kraljevske porodice i zvijezde.

Osim zlostavljanja, Metropolitan Polis  je čvrsto uvjeren da su na orgijama ubijena tri dječaka te da su desetine njih zlostavljani. Prema Nikovom svjedočenju, žrtve su imale između sedam i 16 godina, a zabave su se priređivale i u vrijeme Božića. U razgovoru za istraživački portal Nik je izjavio da je jedan poslanik ubio smeđokosog dječaka koji je na “zabavu” sa zlostavljačima došao zajedno s njim u automobilu s vozačem. - Gledao sam kako ga davi. Ni sam ne znam kako sam se izvukao i preživio. Teško mi je i danas, nakon svih tih godina, govoriti o tome što se događalo - rekao je Nik. Danas srednjih godina, taj muškarac je ispričao kako ga je pedofilskom lancu predao vlastiti otac koji ga je i sam zlostavljao. Dječaka, za kojega tvrdi da je zadavljen, nije poznavao. Automobil kojim su dovezeni na kobnu “zabavu” stao je putem kako bi ga pokupio.

- Nismo se usudili da pričamo iz straha da ne budemo kažnjeni. Mislim da je imao oko 12 godina, a nikad mu nisam saznao ime - rekao je Nick.

Drugo je dijete ubijeno, kaže Nik, tako što je na smrt premlaćeno tokom seksualne igre. Prebila su ga dvojica muškaraca, a treći, član kabineta Margaret Tačer, to je posmatrao.  Metropolitanska policija tvrdi da je njegov iskaz, prema svemu sudeći, vjerodostojan i istinit. Nik ne zna imena dvojice ubica, ali je policiji dao imena dvojice bivših političara (ubice i promatrača ubistva) koji su još uvijek živi. Treći dječak je umoren tako što ga je član pedofilskog lanca pregazio usred bijela dana u jugozapadnom Londonu, a Nik smatra da je ubojstvo bilo upozorenje. Detalje zločina novinari nisu iznijeli da ne bi ugrozili policijsku istragu, a policija je izjavila da ne zna identitet ubijenih dječaka i da tijela nikad nisu pronađena.

London
Trenutno češljaju slučajeve nestalih i neriješene slučajeve iz tog vremena, a prošli mjesec javio im se muškarac koji tvrdi da je njegov sin ubijen prije 33 godine i da bi on mogao biti jedan od zlostavljanih dječaka.

Policija se aktivirala
Policija je ovih dana pozvala svjedoke događaja da joj se jave i daju iskaz. Iako su ovi zločini prijavljeni i  istraga je počela još u vrijeme dok su se događali, kad su mnoge nevine žrtve mogle biti pošteđene patnje, istrage su uvijek ostajale u ladicama i bile stopirane na pola puta. Nakon što je priča još jednom došla u javnost ovog ljeta, otkriveno je nekoliko jednako skandaloznih rukavaca u koje su odvele ranije istrage. Prošle godine je objavljeno da je istraga pokrenuta 1983. zaustavljena nakon što je došla na sto tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Liona Britana.

Nedavna istraga Houm Ofisa nije uspjela da pronađe dosje koji je tada sastavio poslanik DŽefri Dikens, a u kojem su imenovani osramoćeni (sada pokojni) liberalni zastupnik Sajril Smit i drugi kao umiješani u pedofilski skandal. Također je otkriven neobjašnjiv nestanak 114 dokumenata vezanih za slučaj. Aktuelna ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej podržala je obnovljenu istragu, ali nije imala sreće s imenovanjem šefa istrage. Njen prvi izbor bila je penzionisani sudija Elizabet Batler-Slos, koja je odstupila u julu nakon pritiska aktivističkih grupa koje su smatrale da je u sukobu interesa jer je u vrijeme zločina njezin brat bio glavni državni tužilac.

Iduća predložena bila je Fiona Volf, bivša predsjednica Lou Sosajeti, koja je odstupila u oktobru, nakon što su otkrivene njene privatne veze s Lonom Britanom, ministrom u čijoj je ladici taj slučaj zaglavio još 1983.

Otkrilo se da je Volf pozvala Britana i njegovu suprugu na večeru u svoju kuću, da je bila u posjeti kod njih i da je donator dobrotvornog udruženja Britanove supruge.

Britan je bio optužen za silovanje za koje žrtva tvrdi da se dogodilo prije njegovog ulaska u parlament (1967.), a i on se spominjao kao jedna od osoba povezanih s pedofilskim zločinom. Bivši član Evropske komisije sve je optužbe oštro demantovao.

Ministarka Tereza Mej trenutno traži treću zamjenu, a podršku novoj istrazi sad su povukle udrugeženja žrtava zlostavljanja, navodeći da istraga “ne služi svrsi”.