latinica  ћирилица
23/12/2014 |  19:12 | Autor: RTS

U Srbiji od januara novi uslovi za odlazak u penziju

Od 1. januara 2015. godine starosna granica za odlazak žena u penziju pomjera se za šest mjeseci, odnosno na 60 godina i šest mjeseci i najmanje 15 godina radnog staža.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije podsjetio je građane da od 1. januara 2015. godine stupaju na snagu nove odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, prenosi Tanjug.

Fond navodi da će se do 2032. godine kod žena postepeno pomjerati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života, da bi od te godine i žene imale uslov za punu starosnu penziju sa navršenih 65 godina života.

Kod muškaraca i dalje važe uslovi penzinisanja sa 65 godina života i najmanje 15 godina staža.

Osim ovog osnova za punu starosnu penziju, i muškarci i žene mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža, bez obzira na godine života.

Od 1. januara, i muškarci i žene će imati mogućnost prijevremenog penzionisanja, tako što će muškarcima biti potrebno 40 godina staža i najmanje 55 godina života, a ženama 36,4 godine staža i najmanje 54,4 godine.

U ovom slučaju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mjesec prije navršenih godina života propisanih za sticanje prava na punu starosnu penziju u toj kalendarskoj godini.