latinica  ћирилица
23/12/2014 |  19:58 | Autor: SRNA

Blagojević: Pronađeni skeletni ostaci dokaz zločina nad Srbima

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa područja Doboja Zoran Blagojević rekao je da su danas pronađeni skeletni ostaci na loalitetu Đurića Vis na planini Ozren dokaz Tužilaštvu BiH da su na području Vozuće i Ozrena počinjeni zločini nad Srbima.

Blagojević je istakao da Udruženje proteklih 20 godina kod nadležnih institucija bezuspješno ukazuje na potrebu da budu pronađeni nestali Srbi i izvršeno iskopavanje posmrtnih ostataka.

"Ekshumacija i istraživanje s ciljem pronalaženja posmrtnih ostataka nestalih Srba odvija se veoma sporo, uprkos činjenici da su u zadnje dvije godine predočene određene lokacije gdje postoje indicije da se nalaze leševi nestalih ili pojedini dijelovi tijela", istakao je Blagojević.

On je naveo da je žalosno to što će biti sahranjeni samo dijelovi tijela njegovih saboraca, koja su najčešće obezglavljena.

Blagojević je apelovao na sve one koji znaju lokalitete sa posmrtnim ostacima o tome obavijeste Udruženje.

Prema njegovim riječima, na području vozućkog i ozrenskog ratišta potražuje se još najmanje 80 nestalih pripadnika Četvrte Ozrenske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske/VRS/ i civila koji su se 10. septembra 1995. godine zatekli na tom području.

"Broj nestalih je daleko veći i kreće se 140, s obzirom da su na ovom ratištu učestvovale i druge jedinice VRS", naveo je Blagojević.

Masovno stradanje stanovništva sa ovog područja tokom prošlog rata dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine kada je usljed ofanzive Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, NATO snaga za brze intervencije i odreda "El mudžahid" iz 30 naselja protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Tokom četiri godine odbrane Vozuće i ostalih naselja u dolini rijeke Krivaje, sa tog prostora poginulo je više od 300 boraca i civila, među kojima su bili djeca, žene i stariji.

Život je izgubilo i 400 vojnika iz jedinica Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Tokom ekshumacije na loalitetu Đurića Vis, federalna opština Banovići, danas su pronađeni skeletni ostaci najmanje jedne osobe, rekao je patolog Željko Karan.

Karan je naveo da će konačan broj pronađenih skleletnih ostataka biti poznat nakon detaljne obrade i uzimanja uzoraka za DNK analizu.

Prema njegovim riječima, aktivnosti na ekshumaciji biće nastavljene na proljeće.

Pronađeni posmrtni ostaci biće prebačeni u kosturnicu Gradska groblja u Banjaluci, gdje će se izvršiti sudsko-medicinska obrada, odnosno utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je procesom ekshumacije na terenu koordinisao istražilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva.

U ovom procesu učestvovali su službenici Instituta za nestala lica BiH i Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske, vještak sudsko-medicinske struke, radnici i mehanizacija Јavnog komunalnog preduzeća "Gradska groblja" iz Banjaluke, kao i policijski službenici Policijske stanice Banovići, koji su obezbjeđivali lokaciju.