latinica  ћирилица
23/12/2014 |  20:09 | Autor: SRNA

NATO (za sada) ne razmatra prijem Ukrajine

Vašington podržava pravo Ukrajine da odluči o svojoj budućnosti, ali za sada se ne razmatra prijem Kijeva u NATO, izjavio je danas neimenovani zvaničnik Bijele kuće.

"Bezrezervno podržavamo politiku otvorenih vrata u NATO. Na osnovu konsenzusa Alijansa poziva države da, kada su spremne i kada mogu, doprinesu bezbjednosti sjevernoatlantskog regiona", rekao je za RIA Novosti ovaj neimenovani zvaničnik, komentarišući odluku Kijeva o zalaganju za članstvo u NATO savezu.

On kaže da odluka o potencijalnom statusu Ukrajine zavisi od NATO i Ukrajine, a SAD podržavaju pravo Ukrajinaca da odlučuju o budućnosti svoje zemlje, bez ikakvog spoljnog miješanja.

Predstavnik američke administracije napomenuo je da za sada, NATO ne razmatra mogućnost prijema Ukrajine i da Kijev nije podnio zvanični zahtjev.

Ukrajinski parlament izglasao je danas amandman o ukidanju neutralnog statusa zemlje i o zalaganju za članstvo u NATO savezu.

Amandman je usvojen sa 303 glasova "za", što je za 77 više od minimalnog broja potrebnog za usvajanje zakona. Protiv prijedloga se izjasnilo osam poslanika.

Neutralni status zemlje bio je usvojen odlukom iz 2010. godine.