latinica  ћирилица
23/12/2014 |  20:14 | Autor: SRNA

Nikolić: Ambasador Njemačke prekoračio granicu lijepog ponašanja

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da ga je ambasador Njemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm "indirektno optužio da laže" i da je time prekoračio granicu lijepog ponašanja.

"Ambasador Vilhelm prekoračio je granicu lepog ponašanja i indirektno optužio predsednika Republike da laže i uopšte ne znam zašto se meša u to", rekao je Nikolić povodom interpretacija nedavne izjave potpredsjednika Evropske komisije Јohanesa Hana date u Beogradu u vezi sa samoproglašenim Kosovom.

Nikolić kaže da svi u javnosti govore da EU ne traži od Srbije priznavanje Kosova i Metohije i da su tu u pravu, ali da je on rekao - tražiće, prenose beogradski mediji.

"Za ulazak u EU tražiće. Јa sam čuo i rekao sam. Bio je zvaničan razgovor, a gospodin Han za sve ovo vreme nije uputio demanti", rekao je Nikolić.

On je istakao da izuzetno cijeni njemačkog ambasadora Vilhelma, da nikada nisu imali nikakav spor i da izuzetno sarađuju, ali da je "ovo bio neoprostiv gaf".

"Ali nije moje da odgovaram na ono što rade ambasadori, pošto oni nisu nivo predsednika. Sa njima treba da razgovara Ministarstvo spoljnih poslova", kaže Nikolić.

Nikolić je 2. decembra izjavio da je od Hana, s kojim se neposredno prije toga sastao, prvi put čuo otvoreno i jasno da Srbija neće biti dio EU sve dok ne riješi pitanje samoproglašenog Kosova.

Njemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm je kasnije rekao da od Srbije niko ne traži da prizna /samoproglašeno/ Kosovo i da to nije rekao, niti tražio ni komesar Han.