latinica  ћирилица
23/12/2014 |  21:52 | Autor: TANЈUG

Osuđeno 57 osoba za teroristički napad 2005. na Kavkazu

Sud u Rusiji osudio je danas 57 osoba od kojih pet na doživotnu kaznu zatvora zbog oružanog napada u gradu Nalčik na Sjevernom Kavkazu, čime je okončan proces koji je trajao skoro deset godina.
Teroristički napad u Nalčiku 2005. godine - Foto: Wikipedia
Teroristički napad u Nalčiku 2005. godineFoto: Wikipedia

U napadu koji se dogodio u oktobru 2005. godine kada je na desetine naoružanih muškaraca upalo u nekoliko policijskih stanica, prodavnica oružja i druge zgrade, poginulo je 50 ljudi, među kojima 35 policajaca, dok je više od 200 osoba povrijeđeno.

Napadači su „planirali da stvore Islamsku državu” na ruskom Kavkazu terorističkim napadima za šta su koristili velike količine oružja od pušaka marke Kalašnjikov do minobacača, rekli su istražitelji danas.

U saopštenju Istražnog komiteta kaže se da je Vrhovni sud regiona Kabardino-Balkarija osudio svih 57 optuženih po više tačaka optužnice na kazne zatvora od četiri godine i deset mjeseci pa sve do 23 godine.

Petorica su osuđena na doživotnu kaznu zatvora, prenosi AFP.

Osuđeni se terete za terorizam, ilegalno posjedovanje oružja, ubistvo i oružanu pobunu.

Nekoliko osumnjičenih napadača, među kojima je i čečenski ekstremista Šamil Basajev ubijeni su u odvojenim policijskim akcijama nakon napada u Nalčiku, dok je jedan preminuo u pritvoru.

Zbog dužine trajanja procesa, trojica osuđenih su oslobođena nakon izricanja presude jer su u pritvoru već proveli vrijeme koje je obuhvatila njihova kazna.