latinica  ћирилица
26/12/2014 |  17:12 | Autor: TANЈUG

Sedmorica tuzlanskih radnika stigla u Orašje, ostali odustali

Sedmorica radnika tuzlanske Aide poslije 40 prepješačenih kilometara stigli su večeras u 17 sati do prostorija MZ Centar u Orašju, nedaleko od granice BiH i Hrvatske.

Najveći dio radnika četiri propale firme s područja Tuzle koji su prije dva dana, u znak protesta zbog teškog stanja u kome se nalaze, krenuli ka Hrvatskoj da tamo zaraže pomoć, odustali su od tog pohoda. Vlada Tuzlanskog kantona ponudila im je jednokratnu pomoć. Kantonalni premijer u ostavci Bahrija Umihanić sastao se prethodno s obespravljenim radnicima i obećao im uplatu od po 300 konvertibilnih maraka i dodjelu porodičnih paketa vrijednih po 100 maraka.

Tu odluku potvrdila je kantonalna vlada, pa će pomoć dobiti oko 800 radnika fanrike obuće "Aida", namještaja "Konjuh", Livnice čelika i firme za proizvodnju deterdženata "Dita".

Ponuđenom pomoći nisu, ipak, svi zadovoljni, pa je manja grupa nezadovoljnih radnika odlučila da nastavi pohod prema graničnom prelazu Orašje, potvrdio je novinarima član rukovodstva sindikalne organizacije "Aide" Hasan Užičanin, ali nije mogao da precizira što tačno očekuju radnici koji idu ka granici.

Na početku protestnog marša radnici su najavljivali i da će tražiti pomoć u nekoj od zemalja Evropske unije.

Oko 200 radnika se u srijedu odlučilo na odlazak iz BiH i pješačenje dugo 75 kilometara, kako bi na taj način protestovali zbog teškog socijalnog stanja i činjenice da već mesecima i godinama nemaju nikakva primanja.