latinica  ћирилица
27/12/2014 |  13:18 | Autor: TANЈUG

Egipat zabranio film „Egzodus: bogovi i kraljevi“ (VIDEO)

Potparol kompanije "20th Century Fox" izjavio je da je Egipat zabranio emitovanje novog filma Ridlija Skota „Egzodus: bogovi i kraljevi“.

Egzodus: bogovi i kraljevi zabranjen je u Egiptu zbog niza „istorijskih netačnosti“ u ovoj epskoj biblijskoj priči, kako navode iz egipatskog državnog odbora za cenzuru.

Čest je slučaj da filmovi sa biblijskom tematikom i ličnostima budu zabranjeni u muslimanskim zemljama. Tako je biblijska priča Noa, "Paramount Pictures"-a bila zabranjena u nekoliko zemalja Bliskog istoka zbog prikaza proroka, što je zabranjeno u islamu.

Šef egipatskog državnog odbora za cenzuru Abdul Satar Fati izjavio je: „Јedna od ključnih istorijskih grešaka je što se u ovom filmu tvrdi da su Јevreji izgradili piramide. Takođe, film tretira Mojsija kao generala vojske, a ne kao proroka“.

Film, koji je režirao Ridli Skot i u kom jedno od glavnih uloga tumači Kristijan Bejl, prati priču biblijske Knjige Izlaska o Mojsiju koji izvodi Јevreje iz Egipta.

Reditelj Ridli Skot je prethodno kritikovan i optuživan za rasizam, zato što je odabrao većinom bijele glumce za glavne uloge, odnosno likove Egipćana.

U Moroku su takođe odlučili da zabrane emitovanje filma, koji je sa budžetom od 140 miliona dolara, već zaradio 107 miliona dolara za samo dvije nedjelje emitovanja.