latinica  ћирилица
01/01/2015 |  11:20 | Autor: Agencije

Srbija od danas na čelu OEBS-a

Srbija je danas preuzela jednogodišnje predsjedavanje Organizacijom za evropsku bezbijednost i saradnju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će 15. januara biti održana prva konferencija Stalnog savjeta OEBS-a, koja će označiti zvaničan početak predsjedavanja Srbije tom organizacijom.

Dačić je ranije najavio da će glavni cilj srpskog predsjedavanja biti da OEBS bude most između sukobljenih strana u ukrajinskoj krizi.

Rekaoje da će se Srbija potruditi da bude kredibilan predsjedavajući koji uživa povjerenje svih strana i koji će preduzimati mjere i korake u pravcu deeskalacije sukoba i konflikata.

OEBS se bavi kontrolom naoružanja, izgradnjom povjerenja, sprečavanjem konflikata, upravljanjem granicama, borbom protiv terorizma i trgovine ljudima, demokratizacijom, dobrom upravom, vladavinom prava, ljudskim pravima, tolerancijom i nediskriminacijom, slobodom medija, te ekonomskim i ekološkim pitanjima.

Organizaciju čini 57 država članica iz Evrope, Sjeverne Amerike i centralne Azije.

Sve odluke te organizacije donose se konsenzusom i političke su, ali ne i pravno obavezujuće.

Predsjedavanje OEBS-om traje godinu dana, a formalno, na mjestu predsjedavajućeg je ministar spoljnih poslova izabrane države.

Srbija je na toj funkciji naslijedila Švajcarsku, s kojom se zajednički kandidovala za dva uzastopna predsjedavanja, 2014. i 2015. godine, što je prvi dogovor te vrste u istoriji organizacije.

U Beču se jednom nedjeljno održavaju sastanci Stalnog savjeta, kojim predsjedava stalni predstavnik države predsjedavajućeg.

Najviše političko tijelo OEBS-a je Ministarski savjet, koji se sastaje jednom godišnje, a naredni sastanak planiran je u Beogradu, za 3. i 4. decembar.