latinica  ћирилица
06/01/2015 |  18:34 | Autor: SRNA

Badnje veče u gradovima Srpske

U porti crkve Svete Trojice u Prijedoru osveštan je i naložen centralni badnjak, čime je počela proslava Badnje večeri.

Prethodno je kolona sa centralnim badnjakom prošla kroz više prijedorskih naselja, a sječu i praćenje badnjaka ove godine organizovao je Savjet mjesne zajednice Centar. Proslava Badnje večeri nastavlja se u krugu porodice uz posnu trpezu. Badnjačke svetkovine i večernja bogosluženja održana su u svim parohijama prijedorskog namjesništva Srpske pravoslavne crkve.

Mještani kotorvaroškog naselja Baština ove godine su bili domaćini badnjaku, a doček je organizovan kod hrama Svetog Velikomučenika Kneza Lazara u Zabrđu, koji je u izgradnji. Badnjačka kolona je prošla kroz centar grada, a osveštanju badnjaka u prisustvu velikog broja pravoslavnih hrišćana pristupilo u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu.

U Mrkonjić Grad Badnji dan je obilježen u duhu tradicije i običaja povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika. Badnja liturgija služena je u svih dvadeset hramova u ovoj opštini, te obavljeno osveštenja i nalaganje badnjaka, mladog hrastvog drveta. Centralno obilježavanje bilo je u hramu Svetog Save i crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Mrkonjić Gradu gdje su služena i večernja badnja liturgija uz sasluženje sveštenstva Mrkonjićke parohije

Nekoliko stotina građana Bijeljine prisustvovalo je prinošenju badnjaka, koje je na gradskom trgu osveštao vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom. Svečanost nalaganja badnjaka upotpunio je i božićni vatromet. Vladika Hrizostom poželio je pravoslavnim vjernicima da Badnje veče dočekaju sa svojim porodicama u zdravlju i veselju, da sa radošću dočekaju praznik Hristovog rođenja i pozvao ih da "otvore svoja srca za Božija djela".

U Staroj srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji u Sarajevu večeras je nakon večernje službe u porti hrama obavljeno osveštanje i nalaganje badnjaka. Paroh sarajevski Vanja Јovanović, koji je služio večernju liturgiju, a potom osveštao i zapalio Badnjak, rekao je da je svaki praznik u hrišćanskom životu isključivo i uvijek vezan za Hrista i spasenje ljudi. Liturgiji i nalaganju badnjaka, prisustvovao je veliki broj pravoslavnih vjernika, ali i drugih građana iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Pala, a među njima su bili i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukičević.

 

U Derventi je nakon večernje službe u sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice osveštan i naložen badnjak. Tradicionalno, i ove godine nalaganje badnjaka obavio je načelnik opštine Milorad Simić, koji je rekao da to čini desti put i da je radostan što se odazvao velik broj vjernika. On je svim pravoslavcima čestitao praznik Hristovog Rođenja uz tradicionalni pozdrav "Mir Božiji, Hristos se rodi". Večernjem bogosluženju i paljenju badnjaka na Trgu pravoslavlja, ispred hrama, prisustvovao je veliki broj vjernika.

Na Trgu slobode u centru Trebinja obavljeno je tradicionalno nalaganje badnjaka, koje je okupilo veliki broj građana i djece koji su uz pjesmu i igru najavili najradosniji hrišćanski praznik. Јerej stavrofor Nikola Јanković poželio je vjernicima da im vatra badnjaka ogrije srca i duše, te svaki blagoslov Božiji, a iznad svega ljubav i slogu. Zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija čestitao je sugrađanima Badnjak, ističući da ih je oko njegove vatre sabrala vječna svjetlost iz Vitlejemske pećine gdje se "ljubav nad ljubavima rodi".

U porti hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju obavljeno je osveštanje i nalaganje badnjaka. Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je u hramu večernju liturgiju i pozvao okupljene vjernike da se raduju Božiću i njeguju najveće hrišćanske vrline. Na Gradskom trgu je organizovan tradicionalni doček badnjaka iz Luke, Pridvoraca, Biograda, Odžaka, Batkovića i Kifinog Sela. Svečana litija prošla je gradskim ulicama i zaustavila se u porti Sabornog hrama, gdje je obavljeno nalaganje badnjaka.

Više hiljada pravoslavnih vjernika prisustvovalo je večeras nalaganju badnjaka ispred hramova Svetog Nikole i Svetog Save u Foči. Nakon što je vitlejemski plamen obasjao portu svetonikolajevske crkve, isti obred poslije večernjeg bogosluženja obavljen je i ispred novog hrama posvećenog prvom srpskom arhiepiskopu. Badnjak je naložen i u industrijskom naselju Brod na Drini, gdje ne postoji pravoslavna crkva, ali se mještani zajedno sa parohom okupljaju na Badnje veče kako bi posvjedočili Hristove riječi "Јer gdje su dva ili tri sabrani u ime moje, ondje sam i ja među njima".

Svečano je bilo i u porti hrama Svete Trojice u federalnoj opštini Foča-Ustikolina, gdje su se oko svetog plamena okupili Srbi povratnici, ali i nekadašnji Ustikoljani koji žive u Srpskoj.

Osveštanjem i nalaganjem badnjaka u porti hrama Uspenija Presvete Bogorodice u Brčkom večeras je u prisustvu više stotina vjernika svečano obilježeno Badnje veče. U porti hrama Uspenija Presvete Bogorodice priređen je i višeminutni vatromet, a potom i prigodan muzičko-zabavni program. Večernjim bogosluženjima i loženjem Badnjaka u crkvenim portama, Badnje veče je svečano obilježeno i u ostalim parohijama na području Brčkog.