latinica  ћирилица
07/01/2015 |  08:38 | Autor: RTRS

Služene božićne liturgije (VIDEO)

Episkop banjalučki, Јefrem, uz sasluženje sveštenika banjalučke eparhije služio je božićnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.
Božićna liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci - Foto: SRNA
Božićna liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u BanjaluciFoto: SRNA

Vladika Јefrem čestitao je mnogobrojnim vjernicima najradosniji hrišćanski praznik tradicionalnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi".

Episkop bihaćko-petrovački Atanasije svetu arhijerejsku liturgiju služio je u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu. U trebinjskom Sabornom hramu u ponoć je služena liturgija, a božićnu liturgiju danas će služiti vladika Atanasije.

Sa željom da Božić donese mnogo radosti i duhovnog ispunjenja, broji vjernici u Semberiji prisustvovali su jutros u hramovima božićnim liturgijama. U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop zvotničko-tuzlanski Hrizostom koji je vjernicima poručio da svjetlost rođenja Gospodnjeg obasja vaše domove, ali i naše duše i živote. 

Dan Rođenja Isusa Hrista - Božić, s velikom radošću dočekan je i u Hercegovini. Svetu arhijerejsku liturgiju, u trebinjskom Hramu Preobraženja Gospodnjeg, služio je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sa sveštenstvom eparhije. Nakon liturgije, praznično slavlje vjernici su nastavali u krugu svojih porodica. 

Služenjem Svete liturgije u prijedorskom Hramu Svete Trojice počelo je praznovanje Rođenja Hristovog – Božića. U svim hramovima prijedorskog namjesništva služene su liturgije, na kojima je pročitana poslanica patrijarha srpskog Irineja. Današnji praznik označava kraj četrdesetodnevnog posta, a praznovanje vjernici nastavljaju u domovima. 

 

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju jutros je povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića služena sveta liturgija, uz prisustvo mnogobrojnih vjernika. Prazničnim bogosluženjima najradosniji hrišćanski praznik obilježen je i u svim hramovima na području Doboja. Nakon molitve i pričešća, pravoslavni vjernici uputili su se kućama da u krugu porodice uz bogatu trpezu proslave Božić. 

Zvona sa crkvenih hramova u ponoć simbolično su oglasila trenutak rođenja Sina Božjeg Isusa Hrista. Za vjernike Srpske pravoslavne crkve, to je označilo kraj višenedjeljnog posta i vrijeme za primanje Svete tajne pričesti.

Proslava Hirstovog rođenja u Brčkom počelo je Svetom liturgijom u hramu Uspenija presvete Bogorodice. Hram je i ove godine bio pretijesan, pa su neki vjernici, bogosluženje obavili u crkvenom dvorištu. Nakon liturgije Božić se s porodicom tradicionalno proslavlja u kućama. U kuću dolazi položajnik, koji sobom u dom unosi radost Hristovog rođenja.

U svim hramovima Mitropolije dabrobosanske jutros su služene božićne liturgije. Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je liturgiju u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu. Obraćajući se vjernicima, vladika Grigorije je rekao da treba voljeti i one koji nas ne vole, jer je u tome tajna ljubavi Božije, tajna mira Božijeg, tajna pobjede.

Vladika je poručio da nam treba spas kroz vjeru u Boga, s obzirom na ratove, glad, siromaštvo, izbjeglištvo, i bolesti u svijetu. On je istakao, da ljudi moraju voljeti, čak, i one koji ih ne vole. Prema njegovim riječima, u tome je tajna ljubavi Božije, tajna mira Božijeg, tajna pobjede nad zlom u sebi, i u drugima. Vjernicima je pročitana božićna poslanica patrijarha srpskog Irineja. Božićna liturgija služena je jutros i u Staroj crkvi na Baščaršiji. 

 

Dan Hristovog rođenja  s radošću je dočekan i u pravoslavnim hramovima i povratničkim porodicama na području Tuzle gdje danas živi oko 5 000 Srba. Centralna liturgija služena je u Sabornom hramu Uspenija Presvete Bogorodice, a božićno jutrenje održano i u najvećem povratničkom naselju Požarnici.