latinica  ћирилица
09/01/2015 |  17:48 | Autor: TANЈUG

Okončane talačke krize u Francuskoj, sedmoro mrtvih (VIDEO)

Četiri taoca su poginula, a najmanje četiri su teže ranjena u talačkoj krizi u supermarketu u Parizu, dok su francuski specijalci likividirali otmičara.
Pariz - oslobođeni taoci - Foto: AP
Pariz - oslobođeni taociFoto: AP

U napadu na košer-supermarket ubijen je Amedi Kulibali /32/, koji se sumnjiči i za jučerašnji napad na pripadnicu francuskih policijskih snaga u južnom predgrađu Pariza Monruž, a koji je danas tražio od francuskih snaga da se uzdrže od napada na štampariju u kojoj su braća Kuaši držala taoca.

Francuskoj televiziji, Kulibali je rekao da je član Islamske države, javlja Raša tudej.

Si-en-en javlja da je žena terorista Hajat Bumedijen, koja je zajedno sa Kulibalijem držala taoce u jevrejskoj radnji, pobjegla.

Policija je precizirala da je u supermarketu bilo između 15 i 20 talaca, ali za sada nije potvrđen tačan broj.

Gotovo istovremeno francuske snage izvele su napad u štampariju, u kojoj su braća Kuaši od jutros držala jednog taoca. Specijalci su ubili otmičare, dok je talac oslobođen.

AFP javlja da je jedan od napadača na redakciju Šarli ebdoa rekao za francusku TV da ga je poslala i finansirala Al Kaida.

U međuvremenu su francuski mediji objavili da je naoružani napadač oteo je dva radnika juvelirnice u Monpeljeu. Policija je blokirala područje oko juvelirnice. Kasnije je saopšteno da taj incident nije povezan sa događajima u Parizu. Riječ je o pljački.

Braća Kuaši nisu znala da imaju taoca u štampariji

Braća Said i Šerif Kuaši, osumnjičeni za napad na francuski satirični časopis "Šarli ebdo", koje su francuske snage ubile u štampariji u Damarten-an-Goelu, izgleda da nisu znala da imaju taoca.

"Figaro" prenosi da se muškarac za koga se vjerovalo da je njihov talac i koji je živ i zdrav spasen iz štamparije nakon akcije francuskih snaga, skrivao u jednoj od prostorija preduzeća otkako su braća Kuaši jutros zauzela tu zgradu.

Novinar "Figaroa" sa lica mjesta javlja da napadači nisu znali da se Lilijan (27) skriva u tom objektu.

Lilijanova porodica je uzaludno pokušavala da sa njim stupi u kontakt između 9 i 11 sati, a njegov otac je na kraju dobio SMS poruku sa tekstom: "Krijem se na prvom spratu. Mislim da su sve pobili. Јavite policiji."