latinica  ћирилица
12/01/2015 |  08:07 | Autor: SRNA

Kolinda Grabar Kitarović predsjednica Hrvatske (VIDEO)

Kandidat HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović novi je predsjednik Hrvatske, pošto je s manje od 19.000 glasova razlike pobijedila predsjednika u odlasku, kandidata SDP-a Ivu Јosipovića na dosad najneizvjesnijim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.

Kitarovićeva je juče u drugom krugu izbora, prema nezvaničnim rezultatima objavljenim u ponoć, osvojila 50,43 odsto ili 1.101.018 glasova, dok je Јosipović ostao na 49,57 odsto ili 1.082.158 osvojenih glasova, prenose hrvatski mediji.

Drugi krug obilježio je veliki odziv birača u Hrvatskoj, ali i u inostranstvu, gdje se na nekim biračkim mjestima na glasanje čekalo satima.

Prema podacima Državne izborne komisije, u drugom krugu glasalo je 58,91 odsto, odnosno 2,24 miliona birača, što je oko 450.000 više nego u prvom krugu.

Kitarovićeva je sinoć obećala da će "od prve sekunde početi da radi za Hrvatsku", da neće prestati da radi i da neće prestati da bude među narodom.

"Idemo dalje zajedno bez podjela, idemo kao ujedinjena Hrvatska, bićemo snažniji, bićemo samopouzdaniji. Hrvatska može bolje. Hrvatski narod to zaslužuje", rekla je Kitarovićeva.

Ona je dodala da će u potpunosti primijeniti svoj program za Hrvatsku od privrednog razvoja do socijalne stabilnosti, dostojnog života, do lica s invaliditetom i ratnih veterana.

Dosadašnji predsjednik Ivo Јosipović čestito je Kitarovićevoj pobjedu. "Imali smo napornu kampanju, sučeljavanja i međustobno oponiranje - razlika je mala, ali to je suština demokratije", poručio je Јosipović u obraćanju u svom izbornom štabu.