latinica  ћирилица
12/01/2015 |  16:09 | Autor: B92

Vitamin E pomaže liječenju upale pluća kod starijih

Upala pluća je najčešće posljedica infekcije pneumokokom, odnosno bakterijom Streuptokokus pneumonia (Streptococcus pneumoniae), a u odbrani su najbitniji neutrofili - vrsta bijelih krvnih ćelija.

Obzirom na proces starenja često prati i slabljenje funkcije neutrofila, osobe starije od 65 godina su pod većim rizikom od komplikacija upale pluća.

Zato su, kažu stručnjaci, korišćeni stariji miševi koji su četiri sedmice prije izlaganja pneumokoki, bili podijeljeni u dvije grupe koje su dobijale dvije različite doze vitamina E.

Kontrolna grupa dobijala je preporučenu dozu, dok je eksperimentalna dobijala veću dozu vitamina E.

Rezultati su pokazali da su, u poređenju sa kontrolnom grupom, miševi koji su dobijali veću dozu vitamina E, nakon dva dana od infekcije pneumokokom imali čak hiljadu puta manji broj bakterija, i dva puta manji broj neutrofila.

To je rezultiralo znatno manjim oštećenjem plućnog tkiva pa je primjećeno da se eksperimentalna grupa sa infekcijom nosila poput mladih miševa.

Autori istraživanja su zaključili da rezultati imaju potencijalni klinički značaj  i da bi uloga dodatka vitamina E u borbi protiv upale pluća kod starijih trebalo podrobnije ispitati i kod ljudi.