latinica  ћирилица
13/01/2015 |  20:08 | Autor: RTRS

Šta sadrži dokumentacija koju je Kebo dostavio Tužilaštvu? (VIDEO)

Potpredsjednik Federacije Bih Mirsad Kebo, na adresu Tužilaštva BiH dostavio je novih 2.200 stranica koja može pomoći u utvrđivanju eventualne odgovornosti Sakiba Mahmuljina i Šefika DŽaferovića i drugih lica zbog ratnih zločina nad Srbima i Hrvatima počinjenih na Ozrenskom ratištu, Vozući, ali i Zenici, Zavidovićima i drugim mjestima centralne Bosne. Dio dokumentacije je i u posjedu RTRS-a.

Iz ovih ovih dokumenata jasno je vidi, da bi lista osumnjičenih mogla biti i duža.

Јoš u septembru 1992. godine Misija za evropsku bezbjednost i saradnju sačinila je popis logora za Srbe u BiH. Na podugačkom spisku - od trezorskih podruma do škola i stadiona. U Zenici već tada oko 2.000 utamničenih Srba.

"Mnogi od njih ubijeni su tako što su bačeni u visoke peći zeničke Željezare", piše u OEBS-ovom izvještaju.

Od 1992. Do 1996. godine ređaju se dnevni borbeni izvještaji muslimanskih komandanata Trećeg korpusa i službene zabilješke sa oznakama strogo povjerljivo. U jednoj od njih iz juna 1993. godine, čiji su akteri Rasim Delić, Bakir Alispahić, Enver Hadžihasanović i Asim Fazlić, navode se učestale pojave hapšenja i ubistava civila. U drugima pak, informacije o ubistvima ritualnim odsjecanjem glave Momiru Mitroviću, Predragu Kneževiću, Gojku Vučiću...potom ubistva novinara Јadranka Božanovića, zatim Borisa Tešanovića, Gorana Kelera, Željka Dejanovića...

Naredba o napadu na Vozuću, s potpisom Sakiba Mahmuljina, videomaterijal i stenogram razgovora sa Paljenika, nakon pada Vozuće, u kojem Sead Delić u prisustvu Mahmuljina, Fadila Hasanagića te članova odreda El mudžahedin... informiše Aliju Izetbegovića, između ostalog i o 200 ubijenih Srba te šest zarobljenih srpskih profesora za koje Delić sa smiješkom govori, da ne zna baš da li su još živi.

Među dokumentacijom je i zapisnik sa sastanka organa bezbjednosti 3. Korpusa od 2. septembra 1995. godine, kojem je u svojstvu tada načelnika Centra službi bezbjednosti prisustvovao i Šefik DŽaferović. Raportirao je DŽaferović o, kako se navodi, "incidentima" lica afro-azijskog porijekla na području pod kontrolom 3. korpusa.

U posjedu RTRS-a je i Izvještaj NATO-a o navodnim humanitarnim organizacijama koje su imale radio relejne uređaje, a u stvari su predstavljale špijunske centre islamskih država. Među njima i Irana, iz kojeg je nabavljano i oružje. I to je dijelom dokumentovano u Informaciji sa potpisom Hajrudina Osmanagića upućenoj Deliću i Seferu Haliloviću.

Uz spiskove pripadnika Odreda El mudžahedin su dodani i dokazi o tome kako i ko im je dijelio bh. državljanstva nakon rata, i strogo povjerljivi izvještaj Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova od 7. Februara 2002. godine, sačinjen po zahtjevu Haškog tribunala. Prema tom dokumentu komanda tzv. Armije BiH borcima na alahovom putu, nemilice je dijelila najviša vojna odlikovanja. Zlatnim ljiljanom odlikovano je 14 pripadnika zloglasnog odreda El mudžahedin. Njih 11 nosioci su ratnog priznanja Srebrni štit.