latinica  ћирилица
19/01/2015 |  09:39 | Autor: RTRS

Porast vodostaja svih rijeka u RS (VIDEO)

Usljed obilnih kišnih padavina prethodnih dana, kao i porasta temperature i topljenja snijega na planinama došlo je do porasta vodostaja svih rijeka u Republici Srpskoj.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS saopšteno je da je porast vodostaja naročito izražen na rijeci Vrbas na hidrološkoj stanici Delibašino selo. Prema osmatranju od 8.00 časova premašena je kota vanredne odbrane od poplava za 25 centimetara i trenutni vodostaj iznosi 345 centimetara. Trenutni vodostaj Vrbasa u Banjaluci iznosi 308 centimetara.

U periodu od 18. januara do jutros u 7.00 sati, najviše padavina u RS zabilježeno je u Gacku i to 110 litara po kvadratnom metru, zatim Nevesinju 108 litara po kvadratnom metru, Bileći 91, te Trebinju 89,4 litra po kvadratnom metru.

Za region Trebinja za danas je "upaljeno“ narandžasto upozorenje na meteoalarmu, jer se očekuje više od 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Za danas su meteorolozi najavili oblačno vrijeme s kišom, a u Hercegovini jače padavine.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske, kiša će promjenjivom jačinom padati i u narednim danima, zbog čega iz Republičke uprave civilne zaštite upozoravaju da bi nove padavine mogle ugroziti ljude i materijalna dobra, naročito u Hercegovini.

Republička uprava civilne zaštite je 15. i 16. januara pisanim putem skrenula pažnju gradovima i opštinama Hercegovine na mogućnost obilnijih padavina na jugu Srpske, pozivajući načelnike i gradonačelnika da budu spremni da preduzmu sve potrebne mjere.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite Srpske ističu da zajedno sa drugim službama koje se bave osmatranjem, obavještavanjem, zaštitom i spasavanjem prate situaciju i preduzimaju sve što je u datom trenutku potrebno.

FOČA- BISTRICA POPLAVILA STAMBENU ZGRADU U NASELjU MILjEVINA

Usljed obilnih padavina i topljenja snijega, rijeka Bistrica jutros se izlila u naselju Miljevina i poplavila podrume jedne stambene zgrade, dok je voda iz gradskog vodovoda zamućena.

Šef Odsjeka civilne zaštite u Foči Čedo Zelović rekao je da Bistrica prijeti i da se izlije na magistralni put Foča - Sarajevo, kod šljunkare u Baljevom Polju.

"Bistrica je podivljala. Poplavljeni su podrumi zgrade, koja je u potpunosti okružena vodom, a u kojoj živi pet domaćinstava. Za početak ćemo im odnijeti vodu za piće, pa ćemo, u zavisnosti kako se dalje situacija bude odvijala, preduzimati potrebne mjere", rekao je Zelović.

On je naglasio da je dodatni problem što u Bistricu ide kanalizacija, pa prijeti opasnost zaraze od izlivanja fekalija.

BIЈELjINA- DRINA I SAVA ZA SADA NE PRIЈETE

Na području Semberije za sada nema prijetećeg povećanja vodostaja, izjavio je Srni pomoćnik direktora u Јavnoj ustanovi "Vode Srpske" za riječni sliv Save Saša Avakumović.

U gradskoj Civilnoj zaštiti kažu da se prati rast brdskih vodotoka i da je stanje na Drini i Savi bez značajnijih promjena vodostaja.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, na području Bijeljine je od juče i u toku dana palo oko 10 litara kiše po metru kvadratnom, što je minimalno u odnosu na padavine koje su pogodile Hercegovinu i Krajinu.