latinica  ћирилица
19/01/2015 |  10:19 | Autor: TANЈUG

Antivladini aktivisti tvrde da su zauzeli aerodrom u Donjecku

Antivladini aktivisti saopštili su da su preuzeli kontrolu nad aerodromom u Donjecku nakon višednevnih intenzivnih sukoba, ali ukrajinski zvaničnici nisu potvrdili da su se vladine snage povukle.

Lider proruskih aktivista Aleksandar Zaharčeno rekao je rano jutros na konferenciji za novinare da su snage na čijem je čelu preuzele kontrolu nad aerodromom, prenio je AP.

Ovo uporište antivladinih snaga bilo je uzdrmano intenzivnom razmjenom vatre iz artiljerijskog oružja sa ukrajinskim snagama tokom proteklog vikenda, dok su se žestoke borbe vodile za aerodromski terminal i okolne oblasti.

Sporadične eksplozije jutros su se čule iz pravca aerodroma, navodi američka agencija.

U Kijevu je saopšteno da su tokom noći sa teritorije novog terminala Donjeckog aerodroma evakuisani svi ranjeni i demantovana je informacija o pogibiji i ranjavanju blizu 200 ukrajinskih vojnika.

Portparol ukrajinskog Štaba za sprovođenje antiterorističke operacije Andrej Lisenko rekao je da se ta informacija zapravo odnosi na gubitke proruskih snaga a ne na ukrajinske vojnike.

Drugi predstavnik tog štaba, Leonid Matjuhin rekao je da se na teritoriji aerodroma nastavljaju borbe "za oslobođenje objekata koje drže ekstremisti" i da "protivnik ima značajne gubitke u ljudstvu i tehnici", prenijela je agencija UNN.

DNR je, takođe, saopštila da su proruske snage preuzele kontrolu nad selom Peski, ali da se borbe i dalje vode.

Zaharčenko je za to selo rekao da je juče "dva puta prelazilo iz ruke u ruku".

Ukrajinske vlasti iznijele su optužbu da su proruske snage artiljerijom gađale grad Debaljcevo, da je poginuo 12-godišnji dječak i njegov otac, a da je ranjeno deset žitelja.

Za susjednu Gorlovku Zaharčenko je rekao da su taj grad juče bombardovale ukrajinske snage i da su geleri letjeli čak oko misije OEBS u Donjecku, dok je ukrajinska agencija UNIAN prenijela saopštenje vlasti Gorlovke da je "u pojačanoj pucnjavi ekstremista" tokom vikenda poginulo troje civila, a da je 17 ranjeno.

Generalni sekretar UN Ban Kimun izrazio je danas zabrinutost zbog žestokih sukoba na istoku Ukrajine i pozvao na hitno okončanje nasilja.

Ban je u saopštenju naveo da je "zabrinut zbog eskalacije sukoba", koji bi mogli da ponište dogovor o obustavi vatre, postignut u septembru, javio je AFP.

Prema podacima UN, u sukobima proruskih aktivista i vladinih snaga u Ukrajini od aprila je ubijeno više od 4.800 ljudi, a ranjeno 10.300, podsjeća francuska agencija.