latinica  ћирилица
20/01/2015 |  15:48 | Autor: Agencije

Nekad samo mobilni, a danas otkrivaju i radijaciju

Procjenjuje se da je u svijetu prodato više od sedam milijardi mobilnih telefona, od čega su skoro dvije milijarde pametni telefoni. Malo koja tehnologija se razvijala tako brzo.
mobilni telefon - Foto: ilustracija
mobilni telefonFoto: ilustracija


Telekomunikcioni stručnjaci smatraju da se malo koja tehnologija posljednjih deset godina razvijala ovakvom brzinom. Od prve Motoroline "cigle" mobilni su se drastično mijenjali, a danas se na njima mogu gledati filmovi, fotografisati s gotovo profesionalnim kamerama i imati svijet na dlanu, ali i informacije uz pristup internetu.

Sony je 2005. pokrenuo muzičku revoluciju sa prvim walkman mobilnim telefonom W800i  koji se mogao nadograditi sa dodatnom memorijskom karticom za još više muzike, a uskoro su mobilni prestali da budu samo funkcionalni. LG je 2006. godine predstavio svoj prvi "dizajnerski" mobilni LG ChocolateLG s kojim se počelo razmišljanje i o dizajnu telefona.

Zahvaljujući atraktivnom dizajnu i intuitivnom interfejsu Apple je iPhoneom lansirao pametne telefone u svakodnevicu.  iPhone je prvi komercijalni mobilni telefon koji je koristio prst umjesto stilusa tj. pametne olovke za navigaciju po ekranu.

Ekrani na mobilnom telefonu su, nakon što je godinama bilo najbitnije imati sve manji mobilni, uskoro opet počeli da rastu. Novi mobilni sa operativnim sistemom Android sve češće su imali i klizne displeje, a tim modelima pokušali su da zamijene velike laptopove.

Nakon katastrofe u  Fukušimi, vlada u Јapanu nije objavila kolika je radijacija u vazduhu, pa je kompanija Sharp priskočila u pomoć. Pritiskom na dugme mobilnog Sharp Pantone pokazuje se nivo radijacije.