latinica  ћирилица
20/01/2015 |  16:56 | Autor: Agencije

Svetom vodicom tjerali Lenjina?

Dvojica ruskih umjetnika su uhapšena pošto su bacila svetu vodicu na Lenjinov mauzolej na moskovskom Crvenom trgu i uzvikivali "Ustaj i idi", objavili su danas lokalni mediji.

Dvojica ruskih umjetnika su uhapšena pošto su bacila svetu vodicu na Lenjinov mauzolej na moskovskom Crvenom trgu i uzvikivali „Ustaj i idi“, objavili su danas lokalni mediji.

U video-snimku incidenta se vidi kako su muškarci, identifikovani kao Oleg Basov i Јevgenij Avilov, pomjerili barijeru ispred mauzoleja u kojem se nalazi grobnica Vladimira Iljiča Lenjina i bacili svetu vodicu na jedan od zidova, prenio je britanski Bi-Bi-Si.

Nekoliko trenutaka kasnije su stigli policajci i odveli dvojicu muškaraca, za koje se navodi da su članovi umjetničke grupe „Plavi jahač“, policijskim vozilom.

Ruski mediji navode da bi Basov i Avilov mogli da provedu do 15 dana u pritvoru zbog izgredničkog ponašanja.

4Grupa „Plavi jahač“ je incident nazvala performansom pod nazivom: „Egzorcizam. Skrnavljenje mauzoleja“, a Basov i Avilov su za ruski sajt grani.ru izjavili da je njihov čin pokušaj da se Rusija oslobodi svoje sovjetske prošlosti, za koju navode da je ponovo počela da isplivava u sadašnjosti.