latinica  ћирилица
23/01/2015 |  12:05 | Autor: SRNA

Kebo predao još 1.000 stranica dokumentacije (VIDEO)

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo rekao je da je Tužilaštvu BiH dostavio još 1.000 stranica dokumentacije o počinjenim ratnim zločinima i finansijskim malverzacijama s humanitarnom pomoći koja je stizala u BiH.
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo - Foto: SRNA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad KeboFoto: SRNA

"Dokumentacija se odnosi na sva ona djelovanje koja nisu bila u skladu s Ustavom i zakonom, pravilima ratovanja i netransparentnog raspolaganja humanitarnom pomoći", rekao je on.

Kada je riječ o zloupotrebi humanitarne pomoći, Kebo je naglasio da je danas o tome razgovarao i s predstavnikom jedne ugledne međunarodne institucije.

Prema njegovim riječima, javnost mora znati ko je zloupotrijebio novac od humanitarne pomoći upućen BiH.

On je podsjetio da je u nekoliko navrata Tužilaštvu BiH proslijedio dokumentaciju koja se odnosi na djelovanje paradržavnih obavještajnih formacija i finansijske malverzacije, te na odgovornost Bakira Izetbegovića koji je za vrijeme rata bio šef kabineta predsjednika tadašnjeg Predsjedništva BiH.

Kebo je istakao da će pokrenuti i pitanje pravne odgovornosti svih onih koji se mogu na bilo koji način dovesti u vezu s političkim ubistvima.

"Tražiću od tužioca da OEBS i međunarodna zajednica vrše monitoring ovog procesa, jer ovo što isplivava je poslije Dejtona najveći postupak suočavanja svih nas s istinom, koja je često i bolna", rekao je Kebo.

Kebo se u svojstvu sjedoka u srijedu, 21. januara, odazvao na zvaničan poziv Tužilaštva BiH radi utvrđivanja eventualne odgovornosti Sakiba Mahmuljina, Šefika DŽaferovića i drugih lica u vezi s ratnim zločinima nad srpskim civilima u mjestu Vozuća.

NAPADI ME NEĆE POKOLEBATI DA IZNESEM ISTINU

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo izjavio je da ga incident, koji je njegovo obezbjeđenje danas imalo sa građaninom radikalnijih uvjerenja, neće pokolebati u namjeri da iznese istinu o odredu "El Mudžahid" i da pomogne u razotkrivanju ubica, lopova i kriminalca.

Kebo je potvrdio da je njegovo obezbjeđenje danas oko 14.15 časova imalo incident sa jednim građaninom koji im je psovao i vrijeđao ih.

"Agenti federalnog MUP-a koji su mi dodijeljeni kao obezbjeđenje sačinili su službenu zabilješku i proslijedili je starješinama. Taj čovjek koji je napravio incident i ušao u zgradu Predsjedništva je Muhamed Beganović", rekao je Kebo napominjući i da je lično imao nekoliko neprijatnih susreta s njim.

Kebo pretpostavlja da je Beganović dio nekog paraobavještajnog plana, te da je riječ o čovjeku radikalnih ubjeđenja vrlo bliskom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

"To je ekstreman čovjek koji napada ljude. U ovom slučaju nije riječ samo o kampanji usmjerenoj protiv mene, već je to cijela organizacija privatnih lica koja neovlašteno prati i prisluškuje ljude", rekao je Kebo.

On smatra da su ti i takvi ljudi u BiH izvršioci propagande "Islamske države", optuživši da ih predvodi predsjednik Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Asim Sarajlić koji izvršava naloge stranačkog šefa Bakira Izetbegovića.

"Tu je i generalni sekretar SDA Amir Zukić, zatim Aljoša Čampara, njegov brat Dubravko, koji je tužilac. Tako da pretpostavljam da je uspostavljen cijeli mehanizam kontrole kojeg nema u Ustavu. To su moje pretpostavke, a treba da ih potvrde institucije kojima je to posao", rekao je Kebo.

On je naglasio da mu nije cilj da blati svoj narod već da otkrivajući ubice, lopove i kriminalce brani interese svih građana BiH bez obzira na nacionalnu, političku i drugu pripadnost.

Potpredsjednik FBiH smatra da današnji incident pokazuje da je pokrenut psihološko-propagandni mehanizam s ciljem njegove izolacije nakon što je pravosuđu i javnosti stavio na uvid dokumenata koja bacaju svjetlo na određena politička zbivanja i koja se odnose na dovođenje, djelovanje i finansiranje odreda "El Mudžahid".

"Neće me spriječiti da iznesem istinu o tome ko je doveo, finansirao i komandovao pripadnicima `El Mudžahida`, te da se utvrdi zašto su oni došli, kakvih je bilo zloupotreba donacija i humanitarne pomoći", rekao je Kebo.

On je naveo i da dokumenti pokazuju da su se, prema izvještaju UN-IPTF-a iz 1997. godine, u KPD Zenica nalazili zarobljeni pripadnici Vojske Republike Srpske koji su trebali da služe za razmjenu brata Sakiba Mahmuljina.